1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik ve doğalgaz piyasaları bildirim sistemi netleşiyor

Elektrik ve doğalgaz piyasaları bildirim sistemi netleşiyor

Enerji Günlüğü - Elektrik ve doğalgaz piyasalarıyla ilgili bildirim sistemi yönetmelik taslağı ile Elektrik ve Doğalgaz Bildirim Sistemi Kullanım...

Elektrik ve doğalgaz piyasaları bildirim sistemi netleşiyor

Enerji Günlüğü - Elektrik ve doğalgaz piyasalarıyla ilgili bildirim sistemi yönetmelik taslağı ile Elektrik ve Doğalgaz Bildirim Sistemi Kullanım Talimatı görüş ve değerlendirmelere açıldı. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik ve Doğalgaz Piyasaları Bildirim Sistemi Yönetmeliği Taslağı ile Elektrik ve Doğalgaz Bildirim Sistemi Kullanım Talimatı’nı 16 Temmuz 2013 günü mesai bitimine kadar kamuoyunun görüş ve değerlendirmelerine açtı. 

Taslak ile elektrik piyasasının 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu, doğalgaz piyasasının 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu ve 4628 sayılı EPDK Teşkilat Kanununda yer alan amaçlara uygun, sağlıklı ve düzenli işleyişinin sağlanmasına yönelik olarak; bilgilerin toplanmasına ilişkin ilke, usul ve esaslar belirlendi.

Elektrik ve doğalgaz piyasaları bilgilerinin toplanması ile bildirim yükümlülüklerinin belirlendiği Taslağa göre, Bildirim Sistemi kullanılarak gönderilen bilgiler, bildirim yükümlüsünü temsil ve ilzama yetkili kişiler veya yetki devri yapılan kişiler tarafından elektronik imza ile imzalanarak Kurum tarafından işleme alınacak.

Bildirim Sistemi Kullanım Talimatının ihdas ve iptal işlemleri Kurul Kararı ile değişiklik işlemleri ise ilgili daire başkanlığı marifeti ile gerçekleştirilerek, Kurum internet Bildirim Sistemi kullanılarak gönderilen bilgilere ilişkin yapılacak düzeltmeler düzeltme talebi beyanı ile yapılacak.

Kanunda, bu Yönetmelikte veya Bildirim Sistemi Kullanım Talimatında belirlenen süreler içerisinde yapılmamış, hatalı yapılmış veya eksik yapılmış olan bildirim hakkında, Kurumca durumun tespiti halinde ilgisine göre Elektrik Piyasası Kanunu’nun 16’ncı maddesi veya Doğal Gaz Piyasası Kanunu’nun 9’uncu maddesi hükmü uygulanacak. 

Yönetmeliğin Doğal Gaz Piyasasına dair hükümleri 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren, Elektrik Piyasasına dair hükümleri 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.  

İŞTE TASLAĞIN TAM METNİ

Taslak Hüküm

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 - Bu Yönetmeliğin amacı; elektrik piyasasının 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu, doğal gaz piyasasının 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu ve 4628 sayılı EPDK Teşkilat Kanununda yer alan amaçlara uygun, sağlıklı ve düzenli işleyişinin sağlanmasına yönelik olarak; bilgilerin toplanmasına ilişkin ilke, usul ve esasların düzenlenmesidir.

Kapsam

MADDE 2 - Bu Yönetmelik, elektrik ve doğal gaz piyasaları bilgilerinin toplanması ile bildirim yükümlülüklerine ilişkin ilke, usul ve esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 3 - Bu Yönetmelik; 4628 sayılı EPDK Teşkilat Kanununun 5 inci maddesi, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi ile aynı maddenin onuncu fıkrası ve 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununun 6 inci maddesi ile Ek 2. Maddesi uyarınca hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 - Bu Yönetmelikte geçen;

Başkan: Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanını,

Bildirim: Bildirim yükümlüleri tarafından Kuruma verilen beyanı,

Bildirim Yükümlüsü: Bildirim Sistemi kapsamında kendisinden bildirim talep edilen lisans veya ön lisans sahibi tüzel kişiyi,

Bildirim Sistemi (Sistem): Kurulun kanunlarla kendisine verilen görevlerini yerine getirirken, konusuna ilişkin olarak lisans veya önlisans sahibi tüzel kişilerden gerekli gördüğü her türlü bildirimi elektronik ortamda aldığı sistemi,

Bildirim Sistemi Kullanım Talimatı (Talimat): Elektrik Piyasası ve Doğalgaz piyasasına yönelik EPDK tarafından ayrı ayrı hazırlanarak ilan edilen; Bildirim Sistemi’nin kullanımı ve Bildirim Sistemi üzerinden başvuru ve bildirim yapılması ile ilgili diğer tüm işlemlere ilişkin kurallar bütününü,

Doğal Gaz Piyasası Kanunu: 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununu,

Elektrik Piyasası Kanunu: 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununu,

EPDK Teşkilat Kanunu: 4628 sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu,

Elektronik İmza: 15/01/2004 tarih ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na göre oluşturulan elektronik imzayı,

Form: Bildirim yükümlüleri tarafından Kuruma verilen beyanlar için oluşturulan belgeyi,

Gönderim Süresi: Bildirim Sistemi’nde yer alan her bir bildirimin yapılabileceği, ilgili olduğu dönemi izleyen ve takvim günü olarak ifade edilen en geç süreyi,

Kurul: Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunu,

Kurum: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunu,

ifade eder. 

İKİNCİ BÖLÜM

İlkeler ve Gizlilik

İlkeler

MADDE 5 - Bildirimlerin işlenmesi, derlenmesi, bilgiye dönüştürülmesi ve bilgilerin açıklanmasına ilişkin olarak aşağıdaki ilkeler uygulanır:

a) Bildirim yükümlülükleri istisnai hâller dışında yönetmeliklerle düzenlenir (Ön araştırma, soruşturma ve denetim faaliyetleri kapsamında istenecek bilgi ve belgelere ilişkin ilgili mevzuat hükümleri saklıdır.).

b) Bildirim yükümlülüklerinin düzenlenmesinde, kimlerin yükümlü olacağı ile yükümlülüğün oluşumu, kapsamı, yerine getirilme şekli, zamanı ve gerekli görülen diğer hususlar belirtilir.

c) Bildirim yükümlülüğüne ilişkin hükümlerin ihdasında, bilginin edinme maliyeti ile bilgiden sağlanması beklenilen fayda dikkate alınır.

d) Bildirimlerin işlenmesi, derlenmesi, bilgiye dönüştürülmesi ve bilgilerin açıklanması sürecinde sırasıyla; tarafsızlık, güven, emniyet, işlevsellik, sürat ve ekonomi göz önünde bulundurulur.

e) Kamuya ve/veya ilgililere sunulacak raporlar ve resmî amaçlı yazışmalar dışında, veri tabanına işlenen her türlü bilgi gizli olup, sadece hizmet gerekleri için genelleştirilmek kaydıyla, hizmete özel olarak kullanılabilir.

f) Bildirim Sistemi’ne girilen verilere ilişkin bilgi ve belgelerin ıslak imzalı nüshaları Kurum tarafından ihtiyaç duyulduğunda istenebilir.

Bu maddede yer almayan hususlarda, ilgili ve diğer mevzuat hükümleri ile mesleki etik kuralları esas alınır.

Gizlilik

MADDE 6 – Kanun hükümlerine göre görevli kimseler, görevleri sebebiyle öğrendikleri elektrik ve doğal gaz piyasalarına ilişkin sırlarla malî ve piyasa faaliyeti ile ilgili teknik mahiyetteki sırları, mevzuatla yetkili kılınan merciler ve kamuya ve/veya ilgililere sunulacak raporlar ve resmi amaçlı yazışmalar dışında bildirim yükümlüsünün rızası olmadıkça lisansı /önlisansı geçerli olduğu sürece gizli tutmak zorundadır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Bildirimlerin Toplanması ve Bildirim Yükümlülüklerine İlişkin Usul ve Esaslar

Bildirimlerin toplanması

MADDE 7 – Bildirim Sistemi kullanılarak gönderilen bilgiler, bildirim yükümlüsünü temsil ve ilzama yetkili kişiler veya yetki devri yapılan kişiler tarafından elektronik imza ile imzalanarak Kurum tarafından işleme alınır.

Bildirim Sistemi Kullanım Talimatının ihdas ve iptal işlemleri Kurul Kararı ile değişiklik işlemleri ise ilgili daire başkanlığı marifeti ile gerçekleştirilerek Kurum internet sayfasında ilan edilir.

Bildirim Sistemi kullanılarak gönderilen bilgilere ilişkin yapılacak düzeltmeler düzeltme talebi beyanı ile yapılır.Bildirim Sistemi’ne girilen herhangi bir bilgi için ne zamana kadar düzeltme talebi beyanında bulunulabileceği Bildirim Sistemi Kullanım Talimatında yer alır. Kurum tarafından uygun görülmesi halinde düzeltme talebi için belirlenen süreler dışında düzeltme yapılabilir.

Lisans türlerine ve bildirimlere bağlı olarak, gönderim süresi dolan bildirimlerle ilgili ihtar süreleri Bildirim Sistemi Kullanım Talimatında tanımlanır.

Kanunda, bu Yönetmelikte veya Bildirim Sistemi Kullanım Talimatında belirlenen süreler içerisinde yapılmamış, hatalı yapılmış veya eksik yapılmış olan bildirim hakkında, Kurumca durumun tespiti halinde ilgisine göre Elektrik Piyasası Kanunu’nun 16 ıncı maddesi veya Doğal Gaz Piyasası Kanunu’nun 9 uncu maddesi hükmü uygulanır.

Bildirim yükümlüleri için Bildirim Sistemi’ne veri giriş yükümlülüğü, lisansın alındığı ve sona erdiği/iptal edildiği tarihleri içeren dönemler dâhil olmak üzere lisansın yürürlükte olduğu dönemleri kapsar.

Yapılacak bildirimler ve bildirim şekli

MADDE 8 –Bildirim yükümlüleri Bildirim Sistemi Kullanım Talimatında tanımlanan bildirimleri, Talimatta belirtilen şekle uygun olarak elektronik imza ile gönderecektir.

Bildirim Sistemi yetkilileri

MADDE 9 – Elektrik veya doğal gaz piyasasına yönelik olarak Kurumdan lisans alan tüzel kişiler, en fazla 2 (iki) adet bildirim yetkisi belirler ve bu yetkililerin Sistemi kullanabilmeleri için aşağıdaki belgeleri Kuruma sunmakla yükümlüdürler:

a) Şirketi temsil ve ilzama yetkili kişiler tarafından imzalanmış, alınan lisansa dair Kuruma yapılacak bildirimlerin elektronik bildirim sistemi üzerinden gerçekleştirilmesine ilişkin Bildirim Sistemi Kullanım Talimatı ekinde yer alan taahhütname metni

b) Şirketi temsil ve ilzama yetkili kişiler tarafından imzalanmış, bildirim yetkililerine ait bilgileri içeren, Kurum internet sitesi üzerinden doldurulan bilgi formu

c) Eğer bildirim yetkililerinden bazıları şirketi temsil ve ilzama yetkili değilse, bu kişilerin Kuruma elektronik ortamda bildirim yapmaya münferiden yetkili olduğuna dair noter onaylı vekâletname

Şirketin bildirim yetkililerine dair bir değişiklik olması durumunda bu maddenin b) ve c) bentlerinde belirtilen belgeler tekrar Kuruma sunulur.

Hatalı bildirim

MADDE 10 – Hata, bildirimlerde yer alması gereken bir bilginin yer almamasını veya bilgilerin formların sıra veya sütun açıklamalarına uygun şekilde girilmemesini, bildirimlerde yer alan bilginin gerçeği yansıtmaması veya usulüne uygun olmayan biçimde girilmesini ifade eder. Hata durumu, bildirimin gönderim süresinin dolmasından itibaren dikkate alınır.

İstisnalar

MADDE 11 – Aşağıdaki durumların gerçekleşmesi halinde geç gönderilme, gönderilmeme ve hatalı gönderim durumlarının oluşmadığı kabul edilir:

a) Mevzuatta meydana gelen değişikliklerin veya Kuruma aktarılan bilgilerin kullanım etkinliğinin arttırılması amacıyla yapılacak format ve açıklama güncellemelerinin bildirimlere yansıtılması dolayısıyla yaşanabilecek gecikmeler nedeniyle Kurum tarafından bildirim yapacak bildirim yükümlülerinin intibak süreci de dikkate alınarak bildirimlerin tamamlanması için uygun ek süre verilmesi,

b) Kurumdan kaynaklanan, elektronik ortamda gönderilecek veri akışının Kurum kaynaklı sorunlar neticesinde aksaması ve buna benzer nedenler,

c) Belgelendirmek kaydıyla, iletişim hizmeti sağlayan firmalardan veya kendi kusuru olmaksızın bildirim yükümlüsünden kaynaklanan teknik ve diğer aksaklıklar,

ç) Bildirim yapacak kuruluşa ilişkin olarak yaşanan yangın, doğal afet ve benzeri olağanüstü gelişmeler,

d) Kurulca uygun görülecek diğer nedenler.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Geçici ve Son Hükümler

Yürürlük

MADDE 12 — Bu Yönetmeliğin Doğal Gaz Piyasasına dair hükümleri 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren, Elektrik Piyasasına dair hükümleri 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 13 — Bu Yönetmelik hükümlerini Başkan yürütür.

Geçici Hükümler

GEÇİCİ MADDE 1 – Süresi içinde yapılmayan bildirimler için uygulanacak ihtar süreleri, Bildirim Sistemi’nin devreye alındığı 1 Nisan 2013 tarihinden itibaren ilk 2 (iki) aylık süreçte uygulanmaz.

Önceki ve Sonraki Haberler