1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik ve gazda üretim ve dağıtım maliyeti yüzde 54 arttı 

Elektrik ve gazda üretim ve dağıtım maliyeti yüzde 54 arttı 

Haziran ayında elektrik, gaz üretim ve dağıtımı sektöründe yurtiçi üretim fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 54 arttı. 

Elektrik ve gazda üretim ve dağıtım maliyeti yüzde 54 arttı 

Enerji Günlüğü - Haziran ayında elektrik, gaz üretim ve dağıtımı sektöründe yurtiçi üretim fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 54 arttı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılı Haziran ayı verilerine göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) sanayinin dört sektöründen bir olan elektrik, gaz üretim ve dağıtımı sektöründe bir önceki yılın Haziran ayına göre % 54,20 artarken, bir önceki aya göre % 7,83 arttı. 

Sanayinin diğer sektörlerinden madencilik ve taşocakçılığı sektöründe fiyatlar bir önceki yıla göre %22,15 ve bir önceki aya göre %0,50 arttı. Su temini sektöründe ise fiyatlar bir önceki yıla göre %4,04 azalırken, bir önceki aya göre %0,43 arttı.

EN FAZLA ARTIŞ ELEKTRİK VE GAZ SEKTÖRÜNDE

Bir önceki aya göre en fazla artış %7,83 ile elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı, %4,44 ile ham petrol ve doğalgaz, %2,19 ile kağıt ve kağıt ürünleri olarak gerçekleşti. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri %11,79, basım ve kayıt hizmetleri %4,10, ana metaller %2,70 ile bir önceki aya göre azalan alt sektörler oldu. 

EN FAZLA YILLIK ARTIŞ ENERJİDE

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2019 yılı Haziran ayında aylık en fazla artış dayanıklı tüketim malında ve yıllık en fazla artış enerjide gerçekleşti. Enerji yurt içi üretim fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre %35,44 artarken, bir önceki aya göre de yaklaşık yüzde 1 oranında arttı. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler