1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrikçilere ENTSO-E ihalelerine katılma imkanı

Elektrikçilere ENTSO-E ihalelerine katılma imkanı

Elektrik üretim ve tedarik lisansı sahibi şirketler, ENTSO-E kapsamında yurt dışında açılan kapasite tahsis ihalelerine katılabilecek.

Elektrikçilere ENTSO-E ihalelerine katılma imkanı

Enerji Günlüğü - Elektrik üretim ve tedarik lisansı sahibi şirketler, ENTSO-E kapsamında yurt dışında açılan kapasite tahsis ihalelerine katılabilecek. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Elektrik Piyasası İthalat ve İhracat Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Yönetmeliğin beşinci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan TETAŞ ibaresi EÜAŞ olarak değiştirildi. Bunun nedeni TETAŞ’ın EÜAŞ bünyesine katılması. İlgili bendin yeni hali “EÜAŞ, hükümetler arası anlaşmalar kapsamında imzalanmış elektrik enerjisi ithalat veya ihracat anlaşmalarına uygun elektrik enerjisi ithalat ve/veya ihracatı faaliyetlerini ve elektrik enerjisi mübadelesi kapsamında ithalat ve ihracat faaliyetlerini” oldu. 

ULUSLARARASI İHALELERE KATILMA HAKKI

Yönetmeliğin 7’nci maddesinin ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları da değiştirildi. Buna göre daha önce ithalat/ihracat faaliyeti yürütmek isteyen üretim ve tedarik lisansı sahibi şirketler, TEİAŞ’ın açacağı kapasite tahsis ihalelerinin yan ısıra, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası kuruluşlar tarafından açılan kapasite tahsis ihalelerine de katılma hakkı elde ettiler. Buradaki uluslararası kuruluş ibaresinin karşılığı, Avrupa enterkonneksiyon şebekesi kuruluşu ENTSO-E. 

ÜRETİCİLERE KAPASİTE ÜST SINIRI

Daha önce TEİAŞ tarafından açılan kapasite tahsis ihalelerini kazanan şirketlerin kazandıkları kapasiteler lisanslarına derç edilirken, yeni dönemde bu kapasiteler lisanslara derç edilmeden kullanılabilecek. Üretim lisansı sahibi şirketlere tahsis edilecek kapasite, ilgili şirketin işletmedeki toplam kurulu güç değerini aşamayacak. 

AYNI HAT İÇİN BAŞVURULAR

Bendin eski şeklinde yer alan “Aynı hat için birden fazla başvuru olması halinde” ibaresi “Aynı hat için birden fazla başvuru olması ve kısıt oluşması” şeklinde düzenlendi. Bu durumda, başvurular yönetmelik hükümleri çerçevesinde sistem işleticisine bildirilecek, sistem işleticisi de bunları 45 gün içinde sonuçlandıracak ve Kurul kararı alınması için EPDK’ya bildirecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler