1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrikli feribot Danimarka’da sefere başladı

Elektrikli feribot Danimarka’da sefere başladı

Dünyanın en yüksek güçlü e-feribotu Ellen, Danimarka’ya bağlı iki ada olan Ærø ve Als arasında sefere başladı. 

Elektrikli feribot Danimarka’da sefere başladı

Enerji Günlüğü - Dünyanın en yüksek güçlü e-feribotu Ellen, Danimarka’ya bağlı iki ada olan Ærø ve Als arasında sefere başladı. 

Dünyanın en yüksek güçlü e-feribotu Ellen, Danimarka’ya bağlı iki ada olan Ærø ve Danfoss’un Danimarka’daki evi olan Als arasında hizmete girdi. 60 m uzunluğundaki e-feribot, 31 binek araç veya 5 kamyon ile 198 yolcu taşıma kapasitesine sahip ve 15.5 knot hıza ulaşabiliyor. Elektrikli feribot Ellen sayesinde yılda 2000 ton karbondioksit emisyonu ve 41,5 kg Nox partiküllerinin oluşması engelleniyor.

7 KAT FAZLA YOL KATEDİYOR

Ellen, bir gidiş-geliş seferinde 22 deniz mili yol kat ediyor. Bu mesafe, dünyadaki diğer elektrikli feribotların çalıştığı hatlardan 7 kat daha uzun. Ellen’ın bu mesafeyi sıfır emisyonla kat edebilmesini, sahip olduğu 2x 2150 kWh kapasiteli aküleri sağlıyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Danfoss güç çözümleri segmenti başkan yardımcısı Kimmo Rauma "Ellen, elektrikli ulaşımın geleceğinin muhteşem bir örneği, daha temiz, daha yeşil ve daha verimli. Bu, Avrupa Birliği için oldukça önemli bir proje ve elektrikli feribotların sahip olduğu potansiyeli gözler önüne seriyor. Ellen ve elektrik tahrik sisteminin asıl görevi, dünyayı değiştirebilecek teknolojilerin aslında elimizin altında olduğunu tüm dünyaya göstermek. Dünyayı dönüştürmek, emisyonları azaltmak istiyoruz ve sanayinin bu sürece öncü olabileceğine inanıyoruz. Danfoss’un güvenilir motor ve motor kontrol sistemleriyle donatılan Ellen, elektrikli deniz taşımacılığında geleceği temsil ediyor” dedi.

ELEKTRİK DÖNÜŞÜMÜ BÜYÜK POTANSİYELE SAHİP

Danfoss güç çözümleri segmenti başkanı Eric Alström e-feribotla ilgili, “Ellen, elektrik dönüşümünün büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor, Danfoss’un elektrifikasyon alanındaki bilgisi, uzmanlığı, ürün ve çözümleri, bu alandaki geleceğin inşası için önemli katkı sağlayacak. Sofistike makineleri elektrikliye dönüştüreceğiz ve böylece hem CO2 ve diğer emisyonları azaltacak hem de üretkenlik ve verimliliği iyileştireceğiz” dedi.

İSTANBUL BOĞAZI ELEKTRİKLİ FERİBOTA EN UYGUN BÖLGE

Danfoss Türkiye Genel Müdürü Emre Gören ise elektrikli deniz taşımacılığının özellikle İstanbul Boğazı için en uygun çözüm olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Belirli bir güzergahta çalışan deniz taşıtları elektrikli sisteme en kolay geçebilecek ve en kısa sürede yatırım maliyetini amorti edebilecek uygulamalardır. İstanbul Boğaz’ında dizel gürültüsü ve egzoz dumanı olmadan çalışacak gemilerin, yakıt maliyetine oranla çok daha düşük maliyetli olan elektrik enerjisi ile çalışması hem işletmecinin hem de toplumun yararına olacaktır. Bu tip gemiler Türk gemi inşa sanayicileri tarafından Danfoss çözümleriyle yıllardır Türkiye’de yapılıyor ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. İstanbul’a en uygun çözümler de yine Türkiye’de tasarlanıp üretilebilecektir.”

Önceki ve Sonraki Haberler