1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrikte bölgesel kapasite taşıma hazırlığı

Elektrikte bölgesel kapasite taşıma hazırlığı

Elektrik ihtiyacı olan bölgelere, başka bölgelerde bulunan elektrik üretim tesisleri megavat başına birim kapasite taşıma bedeli karşılığında taşınabilecek.

Elektrikte bölgesel kapasite taşıma hazırlığı

Enerji Günlüğü - Elektrik ihtiyacı olan bölgelere, başka bölgelerde bulunan elektrik üretim tesisleri megavat başına birim kapasite taşıma bedeli karşılığında taşınabilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik iletiminde sistem güvenilirliğini sağlamak amacıyla düzenlediği "Elektrik Piyasası Yan Hizmetler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Taslağı, internet sitesinde görüşe açtı. Taslak, 16 Eylül Pazartesi mesai bitimine kadar kamuoyunun görüş ve değerlendirmelerine açık tutulacak.

Taslakta, mevcut kapasitenin yetersiz olduğu bölgelere başka bölgelerde kurulu olan üretim tesislerinin taşınabilmesine olanak sağlayacak “Bölgesel Kapasite Taşıma” isimli yeni bir yan hizmet oluşturulması öngörülüyor. Böylece elektrikte iletim sistemi güvenilirliğini sağlamak ve emre amade kapasitenin enerjiye dönüşmesini teşvik etmek amacıyla elektrikte kapasite ihtiyaç tespiti yapılan bölgelere, başka bölgelerde bulunan elektrik üretim tesisleri taşınabilecek. 

ŞİRKETLERE TAŞIMA BEDELİ ÖDENECEK

Taslağa göre, taşıma için istekli olan üretim lisansı sahibi şirketlere megavat başına birim kapasite taşıma bedeli ödenecek. Taşıma bedeli, iletim bedellerinden mahsuplaşma yoluyla karşılanacak. Ayrıca, taşıma için yapılacak ihale, birim taşıma bedeli üzerinden gerçekleştirilecek ve taşınacak üretim tesislerine en az 10 yıl boyunca emre amade olma şartı getirilecek.

Taslak kapsamında bugüne kadar hiç kullanılmamış olan Bölgesel Kapasite Kiralama Hizmeti’nin yürürlükten kaldırılması da öngörülüyor. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler