1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO: 4 kişilik ailenin aylık elektrik faturası 142 liradan 163 liraya çıktı

EMO: 4 kişilik ailenin aylık elektrik faturası 142 liradan 163 liraya çıktı

EMO, elektrikte zamların hız kesmediğini ve son yapılan zamla birlikte 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik faturasının 142 liradan 163 liraya çıktığını açıkladı.

EMO: 4 kişilik ailenin aylık elektrik faturası 142 liradan 163 liraya çıktı

Enerji Günlüğü - EMO, elektrikte zamların hız kesmediğini ve son yapılan zamla birlikte 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik faturasının 142 liradan 163 liraya çıktığını açıkladı.

Elektrik Mühendisleri Odası`nın (EMO) 230 kilovatsaat asgari tüketim tutarı üzerinden yaptığı hesaplamaya göre 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik faturası 142 liradan 163 liraya çıktı. 

EMO yaptığı açıklamada, elektrik fiyatlarına 1 Ekim 2019`dan geçerli olmak üzere yüzde 14.9 oranında zam yapıldığını hatırlatarak, Temmuz ayında yapılan yüzde 15 zamla birlikte bu yıl içinde yapılan zammın yüzde 32`ye ulaştığını kaydetti. Oda, konut tarifelerinde yılbaşında yapılan yüzde 10`luk indirime rağmen yıllık zam oranının yüzde 19.7 olduğunu, 2 yıllık artışın yüzde 72.6’ya ulaştığını belirtti. Sanayide ise yıllık değişimin yüzde 32.2, 2 yıllık zam oranının da yüzde 126`ya ulaştığına dikkat çekti. 

EMO açıklamasında zamla birlikte elektrik fiyatları kilovatsaat başına ticarethanelerde 75.69 kuruş, aydınlatmada 70.21 kuruş, tarımsal sulamada 66.61 kuruş, sanayide 65.69 kuruş, konutlarda 57.28 kuruş, şehit aileleri ve muharip malul gazilerde 27.47 kuruş ve genel aydınlatmada 50.60 kuruş olarak belirlendiğini ifade etti. 

EMO EPDK’YA ŞEFFAFLIK DAVASI AÇACAK

EPDK’nın zamma gerekçe olarak Elektrik Üretim AŞ`nin (EÜAŞ) toptan satış tarifelerindeki değişimi gösterdiği belirtilen açıklamada, “Kamu toptan elektrik alım satış şirketi olan TETAŞ`ın kaldırılması nedeniyle kamunun piyasa fiyatlarını düzenleme işlevi zayıflatılmıştır. Bakanlığın açıkladığı maliyet bazlı enerji politikalarının sonucu olan bu zamların önümüzdeki dönemde de devam etmesi beklenmektedir. EPDK`nin faturalarda dağıtım bedelini ayrı bir kalem olarak göstermemesi kamuoyundan bazı bilgilerin saklandığı anlamına gelmektedir. EMO, EPDK`nın şeffaflıktan uzak bu kararına karşı yargı yoluna başvuracaktır” denildi.

ACELE KAMULAŞTIRMALAR YAPILMALI

Yaşanan zamların özelleştirmelerin acı reçetesi olduğu kaydedilen açıklamada, “Yıllardır uygulanan özelleştirme ve piyasalaştırmaya dayalı enerji politikalarının ülkeyi getirdiği nokta, elektrikte sürekli yükselen fiyatlar ve bunun tüm sektörleri doğrudan etkilemesiyle iğneden ipliğe her ürüne zam gelmesidir. 1990`lı yıllarda başlayan yap-işlet ve yap-işlet-devret modeli üretim santrallarının satın alma garantileri nedeniyle fiyatların yükseldiği ve halen yeni yatırımlarda da bu garantilerin verilmesi sonucu artan enerji maliyetlerinin yine zam olarak yansıyacağı açıktır. Özelleştirmenin acı reçetesi herkes tarafından görülmüştür. Temel bir insan hakkı olan enerji hizmeti ucuz, kesintisiz ve kaliteli bir şekilde kamu tarafından sunulmalıdır. Bunu sağlamanın tek yolu ise enerji alanının, şirketlerin kar hırsı ile değil, kamu yararını hedef alan politikalarla yönetilmesidir. Ülkemizin daha büyük açmazlarla karşılaşmaması için özelleştirme uygulamalarına son verilerek, acilen yeniden kamulaştırmalar yapılmalıdır” ifadesi yer aldı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler