1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO: Elektrikli ısıtıcı kullanırken dikkat!

EMO: Elektrikli ısıtıcı kullanırken dikkat!

EMO Ankara’daki yangında 4 kişinin ölmesinin ardından, elektrikli ısıtıcılarla ilgili kamuoyunu uyaran bir açıklama yayınladı. 

EMO: Elektrikli ısıtıcı kullanırken dikkat!

Enerji Günlüğü - EMO Ankara’daki yangında 4 kişinin ölmesinin ardından, elektrikli ısıtıcılarla ilgili kamuoyunu uyaran bir açıklama yayınladı. 

Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Karapürçek mahallesinde 01 Ocak 2019 günü gerçekleşen yangında 4 kişi öldü, 8 kişi yaralandı. Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi, elektrikli ısıtıcıdan kaynaklandığı düşünülen yangınla ilgili bir basın açıklaması yayınladı. 

EMO, açıklamasında ekonomik kriz ve kış aylarında yüksek tutarlara ulaşan doğalgaz faturaları nedeniyle elektrikli ısıtıcı kullanımının giderek yaygınlaştığı belirtildi ve merdiven
altı olarak tabir edilen kalitesiz elektrikli ısıtıcıların yangınlara neden olabildiği kaydedildi. 

EMO Ankara Şubesi’nden teknik görevliler, Karapürçek’te yanan evde ve bina girişinde teknik inceleme yaptılar ve yangının binaya ait elektrik tesisatından kaynaklanmadığı sonucuna vardılar. EMO Yönetim Kurulu’nun açıklamasında elektrikmli ısıtıcılarda devrilme halinde enerjiyi kesecek emniyet tertibatı bulunmasının çok önemli olduğu bildirildi ve yüksek akım çeken elektrikli ısıtıcıların uzatma kablolarıyla kullanılmasının da yanlış olduğu anlatıldı. 

Herhangib ir marketten kolayca alınabilen ucuz uzatma kablolu, çoklu prizlerin standart dışı üretiminin de önemli riskler oluşturduğunu kaydeden açıklama, eskiyen binaalarda elektrik tesisatının da eskidiği; bu durumdaki binalarda tesisatın elden geçirilmesi gerektiğini belirtti. 

EMO elektrikli ısıtıcı kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle listeledi: 

  • Devrilme karşısında elektrik enerjisinin kesilmesine yol açan switch (anahtar) tertibatının bulunduğu elektrikli ısıtıcılar tercih edilmeli.
  • Elektrikli ısıtıcılar düz bir zemine yerleştirilmeli.
  • Elektrikli ısıtıcıların yakınında yangına sebep olacak tutuşmaya elverişli malzemeler bulundurulmamalı.
  • Elektrikli ısıtıcıların kablolarında erime, kararma, şekil bozukluğu vb sorunlar görüldüğünde kesinlikle kullanılmamalı.
  • Ucuz, tehlike saçan uzatma kabloları tercih edilmemeli.
  • Kamu güvenliği için yangınlara sebep verme ihtimali bulunan, dayanıksız, devrilme sonucu enerjiyi kesecek switch tertibatı bulunmayan, uygun kesitte kablo kullanılmayan elektrikli ısıtıcıların üretimi ve satışı devlet tarafından ciddi bir şekilde denetlenmeli.
  • Yurt dışından ithal edilen bu tür malzeme ve cihazların CE Belgesi kapsamında, 2014/35/AB Alçak Gerilim Yönetmeliği, 2014/30/AB Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği ve TS EN 60335-2-30 standartlara uygunluğu denetlenmeli; uygun olmayan malzeme ve cihazların kullanımı engellenmeli.
Önceki ve Sonraki Haberler