1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerjide Dijitalleşme Derneği kuruldu

Enerjide Dijitalleşme Derneği kuruldu

Türkiye'nin enerji altyapısı, ticaret sistemi ve tüketici alışkanlıklarını dijital hizmetleri kullanarak daha verimli, daha sürdürülebilir ve daha kolay hale getirmek amacıyla Enerjide Dijitalleşme Derneği kuruldu.

Enerjide Dijitalleşme Derneği kuruldu

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin enerji altyapısı, ticaret sistemi ve tüketici alışkanlıklarını dijital hizmetleri kullanarak daha verimli, daha sürdürülebilir ve daha kolay hale getirmek amacıyla Enerjide Dijitalleşme Derneği kuruldu.

Enerjide Dijitalleşme Derneği’nin (EDİDER) lansmanı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kâmil Çağatay Bayındır, Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Sarı, Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Dr. Alper Terciyanlı, Yönetim Kurulu Saymanı Dr. Ezgi Avcı Sanlı ve Yönetim Kurulu Üyesi Can Arslan’ın katılımı ile gerçekleştirildi. 

DERNEK ÇALIŞMALARINI 3 ANA TEMA ÜZERİNDE YOĞUNLAŞTIRACAK

Koronavirüs salgını nedeniyle dijital olarak gerçekleştirilen lansmana genel bir sunumla başlayan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kâmil Çağatay Bayındır, teknolojik düşünce kuruluşu olmayı da hedeflediklerini belirterek, üç ana tema ile yola çıktıklarını kaydetti. Bunları dijitalleşen enerji, gelişen ekonomi ve sürdürülebilir gelecek olarak sıralayan Bayındır, “Temel amacımız enerji alanında yaşanan dijital dönüşümde ülkemizde çözüm sunan veya çözüme ihtiyacı olan paydaşları bir araya getirebilmek, bu alanda ülkemizdeki farkındalığı ve bilgi birikimini arttırmak ve ortaya çıkacak sinerjiyle yakın gelecekte ülkemizin ihtiyacı olan teknolojilerin ve çözümlerin geliştirilmesine katkı sağlamak” dedi. 

Bayındır, enerji sektörünün şu anki üretim tüketim kalıplarıyla devam etmesini çok beklemediklerini ifade ederek, “Biz Enerjide Dijitalleşme Derneği olarak Türkiye’de bu misyonu yerine getirmek üzere yola çıkmış bir vizyon hareketiyiz. Bu vizyonu ancak daha fazla katılım, tartışma, yayın ve stratejik bakış ile mümkün olacaktır” ifadesini kullandı. 

ENERJİ TÜM ENDÜSTRİYEL DEVRİMLERİN ANAHTAR SEKTÖRÜ

Dijital teknolojinin gelişmeye başladığı 1950li yıllarda üçüncü sanayi devriminin yaşandığına ve şu anda da çok büyük bir devrimin eşiğinde olunduğuna dikkat çeken Bayındır, enerji sektörünün tüm endüstriyel devrimlerin anahtar sektörü olarak görüldüğünü belirtti. Enerjide dijitalleşme ile hayatımıza neler gireceği konusuna da değinen Bayındır, “Elektrifikasyon artacak, verimlilik artacak, yenilenebilir enerji kaynakları daha yaygın bir şekilde kullanılacak, depolama teknolojileri yaygınlaşacak, elektrikli araçlar, mikro şebeke, sanal güç santrali gibi yeni kavramlar hayatımıza girecek. Onun dışında iletim ve dağıtım şebekelerinin yapısında ve yönetiminde çok önemli değişiklikler olmasını bekliyoruz. Yine çok önemli bir husus olan üreten tüketiciler kavramı da hayatımıza girecek” dedi. 

DERNEK FAALİYETLERİ 

Enerjinin dijital dönüşümünde çözüme ihtiyacı olan ve teknoloji/çözüm geliştiren paydaşların bir araya gelmesini sağlayacak teknik ve ticari paylaşım ortamlarının oluşturulması,

Enerjideki dijitalleşmenin yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla ilgili kamu kurumları ve özelde düzenleyici kurumlar ile iletişime geçerek yerelde ve globalde iyi/kötü uygulama örnekleri üzerinden regülasyona dönük yol haritalarının çıkarılmasına katkı sağlanması,

Yerli ve milli çözümler geliştiren firmaların veya kamu ortaklığı ile hayata geçirilen başarılı projelerin yurt dışındaki pazarlara sunulması amacıyla uluslararası iş birliklerinin sağlanmasını destekleyecek yaygınlaştırma faaliyetlerinin düzenlenmesi, 

Yurt dışında bu alanda faaliyet gösteren akademisyenlerin veya iyi uygulama örneklerine sahip kurumlar ile bunları geliştiren şirketlerin deneyimlerinin ülkemizdeki ilgili paydaşlara aktarılmasını sağlayacak proje, atölye çalışmaları, çalıştay vb. faaliyetlerin organize edilmesi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler