1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerjide finans açmazına 2 milyar liralık fon

Enerjide finans açmazına 2 milyar liralık fon

Enerji sektöründe finans darboğazını aşmak için başlangıç olarak 2 milyar liralık fon kurulacak. 

Enerjide finans açmazına 2 milyar liralık fon

Enerji Günlüğü – Enerji sektöründe finans darboğazını aşmak için başlangıç olarak 2 milyar liralık fon kurulacak. 

Bankacılık sektöründe gayrımenkul sektörü için oluşturulan 5 milyar liralık fon benzeri bir çözüm yolu, enerji sektörü için de uygulanacak. 

İlk etapta 2 milyar TL tutarında bir fonla başlayacak olan enerji fonunun 2 milyar USD; yani yaklaşık 12 milyar TL düzeyine çıkarılması planlanıyor. 

Bankalar, enerji fonuna alınacak şirketlerin, ekonomik faaliyetlerini enerji alanında sürdürebilmesi için bir çatı yönetim şirketi de kuracak. Oluşacak yapıda, Türk Telekom için uygulanan yönteme benzeyen bir süreç işletilecek. Proje bazında kurulacak her bir fonda, o projeye kredi veren bankalar yer alacak. Bazı fonlarda birden fazla banka olacak. O projeye hangi bankalar kredi verdiyse, ilgili fona o bankalar katılacak.

Dünya Gazetesi’nden Ece Ceyhun’un Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin ile görüşerek hazırladığı habere göre, enerji sektörü için verilmiş 70 milyar dolarlık kredinin, 23 milyar doları ödendi; ödenmemiş veya ödenmekte olan 47 milyar dolarlık kredinin 40 milyar doları üretim tesisleri için verildi, 7 milyar doları ise dağıtım tesisleri için verildi. Üretim tesislerine verilen 40 milyar doların %60 kadarı yani 24 milyar doları da büyük ölçüde YEKDEM kapsamında devreye girmiş olan yenilenebilir enerji projelerine tahsis edilmiş. Sektöre verilen kredilerin 2 milyar doları ise sorunlu halde. Yeniden yapılandırma ihtiyacı olan kredi miktarı ise 12 ila 13 milyar dolar civarında. Bunların yaklaşık 10 milyar dolarlık kısmı, kurtarma fonuna alınmadan yapılandırma veya yeniden vadelendirme yoluyla ödenebilme kapasitesine sahip. Dolayısıyla ilk etapta sorunlu görünen yaklaşık 2 milyar dolar; yani 12 milyar TL’lik kısmın fonlara dahil edilmesi planlanıyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler