1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. ENSİA: Elektrik zammıyla sanayicinin beli daha da bükülecek

ENSİA: Elektrik zammıyla sanayicinin beli daha da bükülecek

ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, elektriğe yapılan %15 zamla binlerce işletmenin belinin daha da büküleceğini söyledi.

ENSİA: Elektrik zammıyla sanayicinin beli daha da bükülecek

Enerji Günlüğü - ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, elektriğe yapılan %15 zamla binlerce işletmenin belinin daha da büküleceğini söyledi.

1 Temmuz 2019 tarihinden geçerli olmak üzere elektriğe yüzde 15 oranında zam yapılması iş dünyasında tepkiyle karşılandı. Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, yapılan zammın imalat sanayisinde faaliyet gösteren binlerce işletmenin belinin daha da bükülmesi anlamına geldiğini belirtti. 

İŞLETMELER KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETEBİLİR

İşletmelerin temel girdisi olan enerji maliyetlerinin sürekli artmasının, kişi ve kuruluşların kendi enerjilerini üretmelerinin önemini gösterdiğini söyleyen Vatansever, "Gerçek ve tüzel kişiler kendi elektriklerini üretip yerinde tüketerek hem kamunun zamlarından çok daha az etkilenir hem de ülkenin kaynak çeşitliliğine katkı sağlayabilirler. Bu konuda iyi uygulama örnekleri ve başarılı modeller Avrupa'da duruyor. Ancak hâlâ bu konuda bir arpa boyu yol alabilmiş değiliz" dedi. 

DEVLET ADETA BİR PARA YUTMA MAKİNASINA DÖNDÜ

Bütçe açığının yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 114 arttığına dikkat çeken Vatansever, şu değerlendirmeyi yaptı: "Yerel seçimler öncesinde bütçe disiplininin elden bırakılması, ekonomideki daralma, vergi gelirlerinin azalması gibi faktörler, ekonomi yönetiminin kamu açıklarını zamla kapatmaya zorluyor. Ancak tüm bunlar iş dünyasının sebep olduğu ya da sorumluluğunda bulunan konular değil. Adeta para yutma makinesine dönen devletin iki yakasının bir araya gelmesi için tasarruf önlemlerinin sözde değil özde uygulanması ve tasarrufta önceliğin kamu yönetiminde olmasını beklemek hakkımız." 

DOĞALGAZA DA %6.5 ZAM GELDİ

Elektrik zammının ardından, iş dünyasının bir başka temel girdisi olan doğalgaza da yüzde 6,5 zam geldiğinin altını çizen ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever, Türkiye'nin yüzde 97 oranında ithalata bağımlı doğalgazdan elektrik üretiminin süratle azaltılması gerektiğini kaydetti. Mevsimsel değişiklikler göstermekle birlikte, elektrik üretiminin kabaca üçte birinin doğalgazdan sağlandığını anımsatan Vatansever, şöyle devam etti: "Bu oranın hızla yüzde 20 seviyesinin altına çekilmesi, yerli ve yenilenebilir enerji kaymaklarına daha fazla yatırım yapılması gerekiyor. Bugün yenilenebilir enerjide potansiyelimizin ancak yüzde 15'ini kullanabiliyoruz. 2023 hedeflerimizde, toplam kurulu gücümüzün en az yüzde 30'unu yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamak vardı. Bugün çok gerisinde olduğumuz bu hedeflere ancak 2030 yılında ulaşma şansımız var. İthal kaynaklara olan bağımlılığın ne kadar büyük risk taşıdığı, kriz dönemlerinde daha iyi anlaşılıyor.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler