1. HABERLER

  2. PETROL

  3. EPDK akaryakıt kalitesini kontrol edecek

EPDK akaryakıt kalitesini kontrol edecek

EPDK, akaryakıt kalitesinin kontrolüne yönelik DAKİS uygulama esaslarını belirledi.

EPDK akaryakıt kalitesini kontrol edecek

Enerji Günlüğü - EPDK, akaryakıt kalitesinin kontrolüne yönelik DAKİS uygulama esaslarını belirledi.

Depolardaki Akaryakıt Kalitesinin İzlenmesi Sistemine (DAKİS) İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kurul Kararı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yayımlandı. 

Karar uyarınca, piyasaya arz edilmek üzere stok izleme sistemi kapsamında izlenen tanklarda yer alan akaryakıtların kalite ve miktarına ilişkin aykırılıkların belirlenebilmesi amacıyla ulusal marker ölçümleri yapılacak; akaryakıtların teknik düzenlemelere uygunluğu izlenecek; böylece ulusal marker stok kontrolü gerçekleştirilecek ve stok izleme sistemi kapsamında ölçüm sistemlerinin kontrolü de yapılacak. 

Kararda farklı lisans sahiplerinin aynı tesis içinde bulunan ulusal markerlarına ilişkin stok tespit işlemlerinin, her lisans sahibi için ayrı ayrı yapılacağı da belirtiliyor. 

Akaryakıt kalitesi ve ulusal markerla ilgili ölçüm işlemlerine paralel olarak akaryakıt depolanan tanklarda bulunan ürün miktarları da tespit edilecek ve elde edilen veriler Petrol Piyasası Daire Başkanlığı ile paylaşılacak. 

Tank ölçüm işlemleri, bağımsız gözetim firması nezaretinde ve depolama, refinerici veya dağıtıcı lisansı sahibi yetkilisi ve denetim personeli eşliğinde yapılacak. 

EPDK’nın kararı, 01 Ocak 2020 tarihinden itibaren yürürlük kazanacak. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler