Enerji Günlüğü - Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın dün duyurduğu YEKARES-2026 yarışmalarının tarihi ve sıralamaları ile ilgili bir açıklama yaptı.
Bir değişiklik olmazsa yarışmaların Sivas ile başlayıp Balıkesir'deki dört sahayla devam edeceğini, Manisa ve Kütahya projeleriyle tamamlanacağını kaydeden Erden, “Küresel jeopolitik gelişmeler ve finansal piyasalarımızdaki gelişmelere rağmen toplam 1.500 MW'lık listeye bakınca beni en çok sevindiren 12 farklı şirketimizin, toplam 29 başvuruyla yarışmaya katılması oldu” dedi.
“MALİYET VE FİNANSMANA ERİŞİM YATIRIMCIYI ZORLUYOR”
Her sahada 4, Balıkesir-4'te ise 5 yarışmacı olduğunu, dolayısıyla tek teklifle kalan ya da ilgi görmeyen bir sahanın bulunmadığını vurgulayan Erden, “Bardağın boş tarafından değerlendirenler elbette olacaktır ama mevcut koşullarda bunu küçümsememek gerekiyor. Bu dönemde finansmana erişmek de, maliyeti de yatırımcıları epey zorluyor ve bunların yatırımcı motivasyonuna yansıyan bazı olumsuz etkilerini de hepimiz görüyoruz. Buna rağmen tüm sahalarda önemli şirketlerimizin yer aldığı bir yarışma ortamı oluştu. Bu nedenle bence yine de kıymetli bir tablo var” ifadelerini kullandı.
“YEKA’LAR YERLİ EKİPMAN KULLANIMINA GÜÇLÜ ZEMİN HAZIRLIYOR”
Erden, yatırımcıların Temmuz ayındaki ilk duyurudan bu yana saha çalışmalarında, türbin görüşmelerinde ve bankalarla ciddi hazırlıklar yaptığını ancak bir kısım yatırımcının gelişmeler dolayısıyla katılmayı uygun görmediğini kaydederek, “Ama yine de bu süreçte emeği geçen herkesin eline sağlık. YEKA'ların en değerli tarafı öncelikle yıllardır süren istikrarı ve bu şekilde yerli ekipman kullanımına da güçlü bir zemin hazırlaması. Dolayısıyla bu yarışmanın yapılması sürecin devamı açısından da gerçekten büyük önem arz ediyor” dedi.
YEKA’LARIN DURUMU
YEKA’ların bugüne kadarki ilerleme durumlarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Erden, “Bu yıl YEKA-2 RES’ler Enerjisa Üretim tarafından başarıyla tamamlanarak devreye alındı, YEKA-2025'in tüm projelerinde türbin tedarik sözleşmeleri imzalandı, YEKA-2024 projelerinin büyük kısmında da sahada çalışmalar artık hızla ilerliyor. Umarım YEKA RES-2026 da öncekiler gibi hızla ilerler; sorunların hızla aşıldığı, yerli türbinlerle kurulan 1.500 MW'lık projelerimiz olur. Ülkemiz ve rüzgar sektörümüz için hayırlı olsun” dedi.











