1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ergüven: Elektrik piyasası yoğun bakımda

Ergüven: Elektrik piyasası yoğun bakımda

Limak Enerji CEO’su Birol Ergüven, elektrik piyasasının net şekilde öldürüldüğünü öne sürerek “Üzerinde o kadar çok konuşuldu ve tartışıldı ki serbest piyasa bugün gerçekten yoğun bakımda” dedi. 

Ergüven: Elektrik piyasası yoğun bakımda

Enerji Günlüğü - Limak Enerji CEO’su Birol Ergüven, elektrik piyasasının net şekilde öldürüldüğünü öne sürerek “Üzerinde o kadar çok konuşuldu ve tartışıldı ki serbest piyasa bugün gerçekten yoğun bakımda” dedi. 

Limak Enerji CEO’su Birol Ergüven ISTRADE 2019’da yaptığı konuşmada, elektrik piyasasında gelinen son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Daha ucuz elektrik, daha verimli enerji kullanımı hedefine ulaşmayı sağlayacak elektrik piyasasının emir ve talimatla çalışamayacağını ifade eeden Ergüven, “Emir ve talimatın olduğu yerde hesap yapmaya gerek yok” dedi. Elektrik talebini karşılamak için ne kadar yatırım gerektiği, fiyatların nasıl aşağı çekileceği, nasıl çevreye daha az zarar verileceği konularındaki farkındalığın iyice arttığını vurgulayan Ergüven şunları söyledi: 

“Bütün bunları neden inceden inceye hala tartışıyoruz? Beş yıldır talep tarafı yönetimi neden yok? Nereye geldik? Her tarafı bu kadar fayda olan, dokunan herkesin fayda sağlayacağı bir alanla ilgili neden hala bir düzenleme yok? Ben bütün bunları anlamıyorum. Ne yapılması gerektiğini görüyoruz, aklımız çalışıyor ama ayaklarımız hareket etmiyor? Bizim sorunumuz bilmemek değil. Herkesin bilmesine bile gerek yok. İyi bir şey olduğunu bilmek yeterli. Birilerinin çıkıp mevzuat altyapısını çıkarması lazım, o kadar.”

AKLI KULLANIP ZEKİCE ÇÖZÜMLER BULMAK

Yakın geçmişte Almanya ve Fransa’yı ziyaret ettiğini kaydeden Birol Ergüven şöyle konuştu: 

“Dünyada ne oluyor anlamak için gidip bakıyorum. Almanya’daki enerji dönüşümüyle ilgili Start Up yarışmasına dünyadan 1000 başvuru gelmiş. Beş firma ödül aldı, ikisi Uganda’dan. Enerjiniz var veya yok. Herkes nasıl daha fazla aklı kullanıp zekice çözümler bulabiliriz derdinde. Neden? Regülasyonun olmadığı yerde birtakım desteklerin kanunların bir şeyleri şekillendirmediği yerlerde akıllıca hareket etmeniz gerekiyor.”

BORÇLARIN ÖDENEMEDİĞİ NOKTAYA NASIL GELİNDİ? 

Türkiye’de enerji sektörünün dört yıldır aynı şeyleri konuştuğunu vurgulayan Birol Ergüven “Dertlerimizden keyif mi alıyoruz diye düşünüyorum bazen. İki yıl önce Antalya'daki enerji zirvesinde birçok şeyi konuşurken şunu söylemiştim. Son fırsatlarımız. Çok basit bir iki şey yapmalıyız. Biri tüketici tarifesiyle bu kadar oynamayalım. Oynarsak ticaret geriye doğru duracak. En önemlisi maliyet bazlı fiyatlandırmanın olmadığı yere, her şeyi devletin kontrol ettiği yere doğru gideceğiz. Bu kadar yatırımı yapan özel sektör borçlarını ödeyemeyecek. Bunların hepsi oldu.” 

KNOW HOW VE İNSAN KAYNAĞI VAR AMA HER ŞEY DURDU

Elektrik sektöründe son 10 yılda sadece mevcut üretim firmalarının elinde müthiş bir know how biriktiğini ifade eden Birol Ergüven “İlk özelleştirmeler yapıldığında, liberalizasyona geçildiğinde, az sayıda insan bu işten anlıyordu. Çoğu da kamudaydı. Ama bunu bilen insan sayısı çoğaldı. Ama biz elektrik sektöründe piyasasını net şekilde öldürdük. Üzerinde o kadar çok konuşuldu ve tartışıldı ki serbest piyasa bugün gerçekten yoğun bakımda. Bunu tespit edelim. Her konuda olması gerektiği gibi davranmazsak enerji piyasasındaki sorunları çözemeyiz” diye konuştu. 

BİRKAÇ YILDIR GERİ GİDİYORUZ 

Başlangıçta sektördeki en umutlu insanların bile piyasanın bu kadar liberalleşeceğine, bu kadar likit olacağına, bu kadar insanın bu işten ekmek yiyeceğine, yenilenebilire bu kadar yatırım yapılabileceğine inanmadığını söyleyen Birol Ergüven sözlerini şöyle tamamladı: 

“Biz birkaç yıldır geri gidiyoruz. Aklın daha egemen olduğu bir çalışma anlayışına sahip olmazsak sektörün büyümesi mümkün değil. Tabii ki talep tarafı bu işin içinde olmalı. Çünkü sürekli yatırımla maliyet arttırıcı bir yanı var. Bunların maliyetini ülke olarak, sektör olarak yine biz ödeyeceğiz.” 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / İSTANBUL

Önceki ve Sonraki Haberler