1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EÜD YEKDEM bedelinde düşüş bekliyor

EÜD YEKDEM bedelinde düşüş bekliyor

Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Cem Aşık, önümüzdeki yıllarda toplam YEKDEM bedellerinde bir düşüş beklediklerini söyledi.

EÜD YEKDEM bedelinde düşüş bekliyor

Enerji Günlüğü - Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Cem Aşık, önümüzdeki yıllarda toplam YEKDEM bedellerinde bir düşüş beklediklerini söyledi.

Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Cem Aşık, elektrik piyasasının gündemindeki konular ile ilgili yaptığı değerlendirmede, maliyet olarak görülen yenilenebilir üretim yatırımları yapılmasaydı, yeni konvansiyonel santrallerin inşa edilmek zorunda kalınacağına ve spot ile toptan elektrik fiyatlarının bugünkünden daha yüksek olacağına dikkat çekerek, “Önümüzdeki yıllarda toplam YEKDEM bedelinde bir düşüş bekliyoruz” dedi.

Aşık, “Şunu da not etmekte fayda var ki, 2021 yılından sonra birçok yenilenebilir tesisin destek süreleri dolmaktadır ve bunlar piyasaya döneceklerdir. 2020 sonrasında devreye girecek yenilenebilir santraller için ise uygulanacak teşvik fiyatları, bugünkü fiyatlara göre çok daha düşük olacak gibi görünmektedir. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda toplam YEKDEM bedelinde bir düşüş beklemekteyiz” ifadesini kullandı.

YENİLENEBİLİR TEŞVİK MALİYETİ BELİRLİ KAYNAKLARDAN KARŞILANMALI

Yenilenebilir üretim için verilen desteklerin maliyetinin, özellikle son kaynak tarifesinde doğrudan dikkat çektiğini belirten Aşık, Almanya gibi ülkelerde bu maliyetin tüm tüketici kesimleri tarafından şeffaf bir şekilde görülebilen ayrı kalem olarak faturalarda yer aldığını ifade etti. Bu teşvikler sonucu oluşan maliyetin, belirli kaynaklardan karşılanması gerektiğini vurgulayan Aşık, “Bazı kesimler, bunların kendileri tarafından ödenmemesini talep etmektedirler. Ancak bunu bir kesimin ödememesi, maliyetin diğer kesimler tarafından ek yük üstlenilerek karşılanması anlamına gelmektedir.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler