1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EUROPEX Genel Kurul Toplantısı Antalya’da gerçekleşti

EUROPEX Genel Kurul Toplantısı Antalya’da gerçekleşti

Enerji Bakan yardımcısı Alparslan Bayraktar, Türkiye ekonomi ve enerji sisteminin karbonsuzlaştırılması için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, enerji verimliliğinin sağlanması, nükleer enerjinin devreye alınması ve doğal gazda dışa bağımlıl

EUROPEX Genel Kurul Toplantısı Antalya’da gerçekleşti

Enerji Günlüğü - Avrupa Enerji Borsaları Birliği EUROPEX Genel Kurul Toplantısı, EPİAŞ’ın ev sahipliğinde 9-10 Haziran tarihlerinde Antalya’da gerçekleşti. 

Avrupa Enerji Borsaları Birliği EUROPEX (Association of European Energy Exchanges) Genel Kurul Toplantısı yönetim kurulu ve genel kurul üyelerinin katılımı ile EPİAŞ’ın ev sahipliğinde 9-10 Haziran tarihlerinde Antalya’da gerçekleşti.

“EPİAŞ’IN AVRUPA ENERJİ BORSALARIYLA UYUMLU ÇALIŞMASINDAN MEMNUNUZ”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Organizasyon kapsamında düzenlenen EUROPEX’in 20. kuruluş yıl dönümü yemeğinde değerlendirmelerde bulundu. Küresel salgın süreciyle birlikte ortaya çıkan enerji dar boğazının, serbest piyasa dinamiklerinin korunması adına paydaşların ne denli önemli olduğunu bir kere daha gösterdiğini belirten Bakan Dönmez, “Şeffaf, istikrarlı ve rekabetçi bir ortamda elektriğin ve doğal gazın serbest piyasa şartlarında alım ve satımına imkân sağladık. EPİAŞ’ın da bu anlamda Avrupa enerji borsalarıyla uyumlu çalışmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz” dedi. 

“KARBON NÖTR EKONOMİ İÇİN 4 ODAK NOKTASI”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar yaptığı değerlendirmede, Türkiye ekonomi ve enerji sisteminin karbonsuzlaştırılması çalışmalarına vurgu yaptı. 2017 yılında açıklanan Milli Enerji ve Maden Politikası’nın da önemini vurgulayan Bayraktar, “Politika geliştirirken iki konuyu özellikle ele aldık. Birincisi artan enerji talebi; ikincisi ise dışa bağımlılığın azaltılması” ifadesini kullandı.

30 yıl içinde Türkiye karbon nötr olmayı hedeflediğini hatırlatan Bayraktar, “Karbon nötr ekonomi için 4 odak noktamız var. Bunlar; yüksek kapasiteye sahip olduğumuz yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, enerji verimliliğinin sağlanması, nükleer enerjinin devreye alınması ve doğal gazda dışa bağımlılığın azaltılması. Bu konuda yaptığımız son keşifle dünyadaki en büyük keşiflerden birine imza attık ve artık bu kaynağı ülkemizin kullanımına sunma aşamasındayız” dedi.

Bayraktar ayrıca sadece enerji dönüşümünü konuşmak yerine smart enerji dönüşümünü konuşmanın  daha doğru olduğunu düşündüğünü de sözlerine ekledi.

“EPİAŞ ENERJİ PİYASALARININ SERBESTLEŞMESİNDE ÖNEMLİ ROL OYNADI”

EUROPEX Yönetim Kurulu Başkanı Pieter Schuurs ise EPİAŞ’ın Türkiye’deki enerji piyasalarının serbestleşmesinde önemli bir rol oynadığını belirterek, Avrupa enerji piyasalarına bakıldığında 20 yıl önce durumun böyle olmadığını EUROPEX ile birlikte enerji borsalarının daha kurumsal bir çatı altında toplanarak piyasaların esnek ve şeffaf olmasına katkı sağladığını ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler