1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Eylül’de 48 enerji projesi yatırım teşvik belgesi aldı

Eylül’de 48 enerji projesi yatırım teşvik belgesi aldı

Eylül ayında 48 enerji yatırımına teşvik belgesi verildi, 121 enerji projesinin belgesine vize verildi ve bir projenin teşvik belgesi ise iptal edildi. Madencilikte de 7 proje teşvik belgesi aldı. 

Eylül’de 48 enerji projesi yatırım teşvik belgesi aldı

Enerji Günlüğü - Eylül ayında 48 enerji yatırımına teşvik belgesi verildi, 121 enerji projesinin belgesine vize verildi ve bir projenin teşvik belgesi ise iptal edildi. Madencilikte de 7 proje teşvik belgesi aldı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2019 yılının Eylül ayında çeşitli sektörlerde toplam 522 projenin yatırım teşvik belgesi almaya hak kazandığını duyurdu. Teşvik verilen projelerden 48’i enerji sektörüne; 7’si ise madenciliğe yönelik projeler oldu. Eylül 2019’da yatırım teşvik belgesi alan projelerin toplam yatırım tutarı ise 7.273.534.370 TL oldu. Yatırım teşvik belgesi alan projeler tamamlandığında toplam 18.579 kişi için yeni istihdam imkânı yaratılmış olacak. 2019 yılının Eylül ayında enerji sektöründe 121 projenin de tamamlama vizesi yapıldı ve bir projenin teşvik belgesi ise iptal edildi. 

Madencilik sektöründe yatırım teşvik belgesi alan projelerden en yüksek yatırım tutarı olanı, 69.939.494 TL ile yerli sermayeli Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun, Zonguldak’ta bulunan, 544.818ton/yıl kapasiteli, bölgesel öncelikli komple yeni yatırım niteliğindeki taşkömürü üretim projesi oldu. Projeye verilecek teşvik paketi; %80 vergi indirimi, %40 yatırım katkı oranı, gümrük vergisi muafiyeti, ve KDV istisnasını kapsıyor. 

EN YÜKSEK TEŞVİK BOYLAM ENERJİ’NİN PROJESİNE
Enerji sektöründe ise teşvik belgesi verilen projeler arasında yatırım tutarı en yüksek olan proje, 853.000.000 TL ile Boylam Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret AŞ’nin Çanakkale’de gerçekleştireceği, 2 kişilik yeni istihdam yaratacak olan, komple yeni yatırım nitelikli, 138MW/yıl kapasiteli rüzgar enerjisi santrali (RES) projesi oldu. Boylam Enerji’nin projesine verilen teşvik paketinde gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası bulunuyor. 

ALENKA ENERJİ’NİN PROJESİ İKİNCİ OLDU
Boylam Enerji’nin projesini; Alenka Enerji Üretim ve Yatırım AŞ tarafından Kırklareli’nde kurulacak olan, 458.500.000 TL yatırım tutarına sahip, tevsi nitelikli, 99,45MW/yıl kapasiteli, rüzgar enerjisinden elektrik üretimi projesi (RES) takip etti. Alenka Enerji’nin teşvik paketi de gümrük vergisi muafiyeti ile KDV istisnasını kapsıyor. 

ÜÇÜNCÜLÜK BOĞAZİÇİ ELEKTRİK’İN PROJESİ’NİN
274.758.095 TL’lik yatırım tutarıyla Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ’ye ait komple yeni yatırım nitelikli, İstanbul’da gerçekleştireceği elektrik dağıtım hizmetleri projesi, enerji sektöründe yatırım teşvik belgesi alan yatırım tutarı en yüksek üçüncü proje oldu. Boğaziçi Elektrik AŞ’nin teşvik paketinde de yine gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası bulunuyor. 

Bakanlık, enerji sektöründe 121 projenin yatırım teşvik belgeleri için de tamamlama vizesi yaptı. Enerji sektöründe faaliyet gösteren bir şirkete ait projenin yatırım teşvik belgesi ise iptal edildi. 

Önceki ve Sonraki Haberler