1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Eylül’de enerji üretim maliyeti yaklaşık yüzde 3 arttı

Eylül’de enerji üretim maliyeti yaklaşık yüzde 3 arttı

Türkiye’de enerji üretim maliyeti Eylül ayında bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 3 artarak en fazla artış kaydeden ana sanayi grubu oldu.

Eylül’de enerji üretim maliyeti yaklaşık yüzde 3 arttı

Enerji Günlüğü - Türkiye’de enerji üretim maliyeti Eylül ayında bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 3 artarak en fazla artış kaydeden ana sanayi grubu oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılı Eylül ayı Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) verilerine göre, ana sanayi gruplarından enerji üretim fiyatları 2019 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %2,70 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,54 oranında artış kaydetti. Böylece Eylül ayında aylık bazda en fazla artış enerjide gerçekleşti.

ELEKTRİK VE GAZ ÜRETİMİ VE DAĞITIMI %15 ARTTI

TÜİK Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) Eylül ayında sanayinin dört sektöründen bir olan elektrik, gaz üretim ve dağıtımı sektöründe bir önceki yılın Eylül ayına göre % 14.50 artarken, bir önceki aya göre % 3,02 arttı. 

Sanayinin diğer sektörlerinden madencilik ve taşocakçılığı sektöründe fiyatlar bir önceki yıla göre %7,83, imalat sanayi sektöründe %1,41 artarken su temini sektöründe %6,59 azaldı.

Bir önceki aya göre üretim maliyetleri en fazla artan ürünler arasında %4,12 ile kok ve rafine petrol ürünleri de yer aldı. Buna karşılık ham petrol ve doğalgaz %9,53, diğer ulaşım araçları %3,79 ile bir önceki aya göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler oldu.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler