1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Finlandiya küçük nükleer santraller kurmaya hazırlanıyor

Finlandiya küçük nükleer santraller kurmaya hazırlanıyor

Finlandiya en fazla 300 MW kapasiteli küçük nükleer santrallerin 2030 yılına kadar kurulumu için güvenlik ve lisanslama değerlendirmeleri yapıyor. 

Finlandiya küçük nükleer santraller kurmaya hazırlanıyor

Enerji Günlüğü - Finlandiya en fazla 300 MW kapasiteli küçük nükleer santrallerin 2030 yılına kadar kurulumu için güvenlik ve lisanslama değerlendirmeleri yapıyor. 

Finlandiya Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Kurumu (Stuk), küçük nükleer reaktörlerin (SMR'lerin) güvenlik değerlendirmesini ve lisanslamasını değerlendiren bir rapor yayınladı.

Ekonomik İşler ve İstihdam Bakanlığı tarafından kurulan bir çalışma grubunun şu anda ülkenin atom enerjisi ile ilgili yasalarını geliştirme ihtiyacını araştırdığını belirten Stuk, nükleer tesisler için mevcut lisans sisteminin SMR'lerin lisanslanması ve radyasyon güvenliğinin izlenmesi açısından ne kadar uygun olduğunun tartışılan alanlardan biri olduğunu kaydetti. Birkaç gelişmiş küçük modüler reaktör geliştirilmekte. İlk reaktörlerin 2030 yılına kadar piyasaya çıkması bekleniyor.

Stuk Genel Müdürü Petteri Tippana, tarafları küçük nükleer reaktörlerin güvenliği konusunda bilgilendirmek zorunda olduklarını belirterek, “Teknoloji hızla gelişirken, mevcut lisanslama sistemini ve mevzuatı tamamlayan talimatları değiştirmek biraz zaman alıyor. SMR'lerin güvenliğinin en azından mevcut nükleer enerji santrallerinin güvenliği ile aynı seviyede olmasını sağlamak için geleceğe hazırlanıyoruz” dedi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler