1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Fosil yakıt yatırımları BlackRock’ı 90 milyar dolar zarara uğrattı

Fosil yakıt yatırımları BlackRock’ı 90 milyar dolar zarara uğrattı

Dünyanın en büyük fon yöneticisi BlackRock, fosil yakıt yatırımları nedeniyle 90 milyar dolar değer kaybına uğradı.

Fosil yakıt yatırımları BlackRock’ı 90 milyar dolar zarara uğrattı

Enerji Günlüğü - Dünyanın en büyük fon yöneticisi BlackRock, fosil yakıt yatırımları nedeniyle 90 milyar dolar değer kaybına uğradı.

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (Institute for Energy Economics and Financial Analysis, IEEFA) tarafından hazırlanan rapor, ABD New York merkezli yatırım şirketi BlackRock'un fosil yakıt ağırlıklı yatırım stratejisini değerlendiriyor. Blackrock’un fosil yakıt yatırımları sebebiyle 90 milyar ABD doları değer kaybına uğradığını ortaya koyuyor.

ZARARIN DÖRTTE BİRİ DÖRT ŞİRKETE YAPILAN YATIRIMLARDAN

Dünyanın üçüncü ekonomisi olan Japonya’dan bile daha büyük değere sahip, bünyesinde 6,5 trilyon ABD Doları değerinde varlığın yönetildiği ve küresel ölçekte en büyük fon yöneticisi konumunda bulunan BlackRock, BlackRock’un tahmini 90 milyar dolarlık zararının yüzde 75’i, son on yılda piyasada düşük performans gösteren dört şirkete (ExxonMobil, Chevron, Royal Dutch Shell ve BP) yaptığı yatırımlardan kaynaklanıyor.

BLACKROCK LİDERLİK SERGİLEMELİ

IEEFA Enerji Finansman Araştırmaları Direktörü ve raporun yazarlarından Tim Buckley, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya’dan daha büyük finansal değerin yönetimini yapan BlackRock’un liderlik sergilemesi gerektiğini belirterek, “Küresel ölçekte en büyük varlık sahibi olan BlackRock’un piyasa etkisi oldukça büyük ve topluma karşı büyük bir sorumluluğu var” dedi. “Küresel ölçekte iklim riskinin bertarafında liderlik gücüne sahip, ancak geride kalmayı seçiyor” dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler