1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. G20 ülkelerine fosil yakıt teşviklerine son ver çağrısı

G20 ülkelerine fosil yakıt teşviklerine son ver çağrısı

Enerji Günlüğü - G20 Liderlerine “2020 yılına kadar fosil yakıt teşviklerini terk etmek için hemen harekete geç”çağrısında bulunuldu.G20 üyesi...

G20 ülkelerine fosil yakıt teşviklerine son ver çağrısı

Enerji Günlüğü - G20 Liderlerine “2020 yılına kadar fosil yakıt teşviklerini terk etmek için hemen harekete geç”çağrısında bulunuldu.

G20 üyesi ülkelerden 500 sivil toplum kuruluşunun bir araya geldiği C20 (Sivil 20) Zirvesi G20 Türkiye'ye fosil teşviklerine 2020 yılına kadar son vermek için harekete geçme çağrısında bulundu.

Fosil yakıt teşviklerini ne kadar önemli bir tehdit olduğuna dikkat çekilen Zirve sonunda, Başbakan Yrd. Cevdet Yılmaz’a teslim edilen bildirgede, G20 Liderlerine “2020 yılına kadar fosil yakıt teşviklerini terk etmek için hemen harekete geç”çağrısında bulunuldu.

Bildiride, "Artık bir dönüm noktasındayız: Ya kömür gibi kirli kaynaklara bağımlı kalınmaya ve fosil teşvikleri verilmeye devam edilecek ya da hep birlikte mücadele ederek, geleceği kuracağız." ifadeleri kullanıldı.

G20 üyesi ülkeler, verdikleri fosil yakıt yatırımlarından vazgeçme sözüne rağmen tam tersi bir pratik sergilediler. IMF tarafından yapılan hesaplamaya göre, 2015 yılında toplam 4.6 Trilyon USD’yi fosil yakıt teşviki olarak dağıttı. Bu miktar aynı zamanda GSYİH’nin %6.3’üne denk geliyor. G20 Zirvesi’ne başkanlık edecek olan Türkiye ise IMF’ye göre GSYİH’nin yüzde %4.5’ni fosil yakıt teşviki olarak harcıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler