1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. GAZBİR elektrik kesintilerine karşı uyardı

GAZBİR elektrik kesintilerine karşı uyardı

Enerji Günlüğü - GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, son günlerde yaşanan elektrik kesintileri sonrası doğalgaz abonelerine dikkatli olunması çağrısında...

GAZBİR elektrik kesintilerine karşı uyardı

Enerji Günlüğü - GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, son günlerde yaşanan elektrik kesintileri sonrası doğalgaz abonelerine dikkatli olunması çağrısında bulunarak, alınacak önlemler konusunda bilgi verdi.

Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) son günlerde yaşanan doğalgaz kesintileri nedeniyle konutlarda gaz güvenliği konusunu gündeme taşıdı. Sektör kaynaklarına göre, son günlerde meydana gelen kesintilere paralel üzücü olayların yaşanmaması için doğalgaz dağıtım şirketleri ve abonelerinin dikkatli olmaları gerekiyor. GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan ağır kış koşulları nedeniyle yaşanan elektrik kesintileri sonrası doğalgaz abonelerine dikkatli olunması hatırlatması yaptı.

ALINACAK ÖNLEMLER

GAZBİR uzmanları alınacak önlemleri şöyle sıralıyor: " Doğalgaz basıncında düşüş olması veya kesinti durumunda mutlaka gazla çalışan cihazlar (ocak, kombi gibi) kapatılmalı. Aksi halde, üzücü olaylar (can ve mal kaybı) yaşanabilir. Gaz dağıtım şirketleri, mutlaka aboneleri uyarmalı. Basıncın düşmesi veya kesinti sonucu kombi veya ocaklar açık unutulabilir. Bu ciddi bir tehlikedir, bazı cihazlar kendini otomatik kapatıyor olabilir. Fakat mutlaka kontrol edilmeli. Dağıtım şirketleri, kesinti veya basınç düşmesi gibi durumları abonelerine mutlaka bilgilendirmeli. Güvenlik sistemleri var fakat elektrik ve gazın aynı anda kesildiği durumlarda, açık unutulan bir ocak, grizu patlaması gibi tehlike arz eder. Çünkü gaz akışı normale dönünce sızma fark edilmeyebilir. Özellikle konut gibi kapalı ortamlarda büyük tehlikeler yaşanabilir."

10 MİLYON DOĞALGAZ ABONESİ VAR

Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) verilerine göre Türkiye’de, 65 lisanslı dağıtım bölgesinde yaklaşık 10 milyon doğalgaz abonesi var. Bu abonelere satılan doğalgaz miktarı (2012) ise 14,9 milyar metreküp. Enerji Yönetimi verilerine göre, günlük 180 milyon metreküp civarı olan doğalgaz tüketimi aşırı soğuklar nedeniyle günlük 200 milyon metreküpe yükseldi. Aşırı talep nedeniyle zaman zaman doğalgaz iletim şebekelerinde sorunlar yaşanabiliyor.

Kaynak: Cihan

Önceki ve Sonraki Haberler