1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Global enerji talebi 2040’a kadar yüzde 20 artacak

Global enerji talebi 2040’a kadar yüzde 20 artacak

Global enerji talebi 2040’a kadar yüzde 20 artacağı ve bu artışın yarısının sadece Çin ve Hindistan’dan kaynaklanacağı belirtildi.

Global enerji talebi 2040’a kadar yüzde 20 artacak

Enerji Günlüğü - Global enerji talebi 2040’a kadar yüzde 20 artacağı ve bu artışın yarısının sadece Çin ve Hindistan’dan kaynaklanacağı belirtildi.

Amerikan petrol şirketi ExxonMobil’in yayınladığı 2040 Enerji Perspektifi verilerine göre, global enerji talebi 2040 yılına kadar yüzde 20 oranında artacak. Bu artışın yarısı Çin ve Hindistan’dan kaynaklanacak.

Enerjinin modern hayat için hayati olduğu vurgulanan perspektife göre global enerji talebi, sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelerden oluşan OECD ülkeleri ile OECD üyesi olmayan ülkeler arasında farklı seyredecek. OECD ülke ekonomileri inovasyonlarla gelişmeye devam ederken, 2040 yılına kadar enerji taleplerini yüzde 5 oranında azaltarak karbondioksit emisyonlarını yüzde 25 oranında azaltabilecekler. OECD üyesi olmayan ülkeler ise nüfus artışına bağlı olarak enerji kullanımını ve emisyon oranlarını arttıracaklar. Enerji tüketiminde ABD ve Avrupa OECD ülkelerinin toplam payı 2017'deki yüzde 30'dan 2040'ta yüzde 25'in altına düşecek.

GLOBAL ELEKTRİK TALEBİ %60 ARTACAK

Global elektrik ihtiyacının elektrikli arabalar, fabrikalar, elektriklendirilmiş binalar, akıllı cihazlar vb. trendler nedeniyle her yerde artacağı belirtilen verilere göre, global elektrik talebi 2040 yılına kadar yüzde 60 oranında artacak. Global elektrik talebinin büyük kısmını güneş, rüzgar ve doğalgaz karşılayacak. Enerjinin neredeyse yarısı ise endüstriyel faaliyetlerde kullanılacak. 

PETROL VE DOĞALGAZ ENERJİ PİYASALARINI DOMİNE EDECEK

Günümüzde global enerji kullanımının yaklaşık yüzde 55'ini oluşturan petrol ve doğalgaz gelecekte de bu önemli payını koruyacak. 2040’a kadar, değerlendirilen 13 adet 2oC senaryodan 10'u petrol ve gazın küresel enerjinin yüzde 50'sinden fazlasını sağlamaya devam edeceğini gösteriyor. Mevcut üretimdeki düşüşün yerini almak ve değerlendirilen tüm 2oC senaryolarında gelecekteki talebi karşılamak için petrol ve doğalgaz yatırımları gerekiyor.

EMİSYON AZALACAK AMA YETERLİ DEĞİL

Yine açıklanan perspektife göre artan enerji verimliliği ve daha düşük karbon enerji kaynaklarına geçiş, CO2 emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olacak, ancak küresel ısınmayı 2oC ile sınırlandırma hedefine ulaşmak için yeterli olmayacak. Bunun için yenilikçi teknoloji çözümlerine ve destekleyici politikalara hala ihtiyaç var.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler