1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Göktepe: Hem çevreci hem nükleer karşıtı olamazsınız

Göktepe: Hem çevreci hem nükleer karşıtı olamazsınız

Nükleer konusunda Türkiye'nin en birikimli isimlerinden, Nükleer Alanda Kadınlar (NÜKAD) Platformu Başkanı B. Gül Göktepe, “Hem çevreci hem de nükleer karşıtı olunamaz” dedi.

Göktepe: Hem çevreci hem nükleer karşıtı olamazsınız

Enerji Günlüğü - Nükleer Alanda Kadınlar (NÜKAD) Platformu Başkanı Bahire Gül Göktepe, “Hem çevreci hem de nükleer karşıtı olunamaz” dedi. 

Türkiye’nin nükleer alandaki çalışmalarıyla tanınan önde gelen isimlerinden Bahire Gül Göktepe, başkanlığını yürüttüğü Nükleer Alanda Kadınlar Platformu (NÜKAD) adına 5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı. B. Gül Göktepe, “Hem çevreci hem nükleer karşıtı olunmaz” başlıklı mesajında, tüm dünyanın korona virüsü tehdidi altında olduğu bu yıl Dünya Çevre Günü’nün, diğer yıllardan çok daha farklı, çok daha özel bir anlam ifade ettiğini belirtti. 

NÜKAD üyelerinin geçmişte göllerin, su havzalarının korunmasında, Karadeniz ve Akdeniz’in ekosistemlerinin iyileştirilmesinde uluslararası bölgesel iş birliği projelerinin koordinatörlüğünü yürüttüklerini hatırlatan Gül Göktepe mesajında şu ifadelere yer verdi: 

“Türkiye enerji kongrelerinde iklim değişikliğini ilk defa biz gündeme getirdik. Ülkemizde çevre bilincinin gelişmesinde nükleer enerjinin büyük rolü olmuştur. 5 Haziran 2020 Dünya Çevre Günün’nde, ortada kutlanacak fazla bir şey yok. Çevre tahribatı katlanarak artıyor.”

Nutek Enerji Danışmanlık Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüten, Çevre Güvenliği Uzmanı Gül Göktepe, Corona-19 pandemisi gölgesinde insan ve sanayi faaliyetlerinin azalması dolayısıyla yaban hayatında biraz olsun iyileşme gözlendiğini hatırlatarak şu görüşleri dile getirdi: 

“Çevre değerlerinin önemsenmesi, iklim değişikliğine karşı duyarlılık kazanılması, çevre farkındalığının artışı çok önemli bir gelişme ve fırsat olarak karşımızda. Biliyoruz ki dünyada ileri ülkelerde çevre güvenliği uygulamaları, çevre ve sağlık risk analizleri, atık yönetiminde sorumluluk, insan güvenilirliği mühendisliği ve çevre güvenliği gibi kavramlar nükleer teknolojinin gelişmesine paralel olarak ortaya çıkmış ve gelişmiştir.”

Gül Göktepe, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (Akkuyu NGS-Akkuyu NPP) projesinin gelişme sürecinde ve korona virüs pandemisi sonrasında Türkiye’de çevre koruma kavramının bir adım daha ileriye götürülerek “ulusal çevre güvenliği” oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Nükleer teknolojiye sahip ülkelerde her alanda güvenlik kültürünün de gelişeceğini vurgulayan Göktepe şöyle devam etti: “Bizlere nükleer enerjinin ülkemizin kalkınmasında çevre konusundaki önemli ve vazgeçilmez rolünü daha fazla gündeme getirmek düşüyor. Nükleercilik ile çevreciliğin uzlaşması nasıl oluyor sorusunun cevabını verirken sadece iklim değişikliği ile mücadelede nükleer santrallerden karbon dioksit salınımı olmadan temiz elektrik üretimini değil, insan sağlığı, tarım, hava, su, toprak analizlerinde, çevresel ölçüm ve değerlendirmelerde vazgeçilemez önemini de gündeme getirmeliyiz.” 

NÜKLEER AR-GE VE ÇNAEM’İN KORUNMASI

Nükleer güç santraline sahip ekonomiler arasına girme yolculuğundaki Türkiye’nin nükleer alanda ulusal Ar-Ge’ye acilen önem ve öncelik vermesi gereğine işaret eden NÜKAD Başkanı Gül Göktepe “Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi’nin (ÇNAEM) tekrar eski verimli günlerine dönmesi zorunluluğu ortada. Eski ÇNAEM’in İstanbul’un muhteşem doğal yaşam alanı olarak korunması, yıllarca emek ve özen gösterilen zengin biyolojik çeşitliliği ile sürdürülmesi, nükleer enerjinin çevreyle olumlu etkileşiminin en güzel göstergesi olarak muhafaza edilmesi elzemdir” ifadelerini kullandı. 

gul-goktepe-cekmece.jpeg

NÜKAD Başkanı B. Gül Göktepe, Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin (ÇNAEM) bulunduğu Küçükçekmece Gölü yakınlarında.

HEM NÜKLEERCİ HEM ÇEVRECİ OLMAK

Gül Göktepe, Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın Dünya Çevre Günü’nü bu yıl Kolombiya ve Almanya merkezli ve biyolojik çeşitlilik teması kutlayacağını kaydetti. NÜKAD üyelerinin de Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi’nin göl havzasının, çarpık kentleşme ve modernleşme arasında sıkışan doğal yaşamının; lagün gölünün, kuş cennetinin, Nakkaşdere karettelerinin, tek tük görülen tilkilerin, yılanların, katırtırnaklarının ne kadar değerli olduğunun bilinciyle hareket edilmesi gereğine işaret eden Göktepe mesajını şöyle tamamladı: 

“Çevre koruma her bireyin sorumluluğudur ancak bu ağır sorumluluğu taşımak herkese nasip olmaz. Çevrecilik bir gönül işidir. Meşakkatlidir. Hem nükleerci hem çevreci olmak ise çok daha meşakkatlidir. Bu anlamda 5 Haziran Dünya Çevre Günü 2020 vesilesiyle, çevre projelerine katkıda bulunan, etkinliklere katılan tüm gönüllüleri kutluyor, gençlerimizin çabalarının artarak devamını diliyorum.” 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler