1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneş önümüzdeki on yılda en büyük gelişmeyi sağlayan kaynak olacak

Güneş önümüzdeki on yılda en büyük gelişmeyi sağlayan kaynak olacak

IEA, önümüzdeki on yılda küresel elektrik ihtiyacının yarısını karşılayacak yenilenebilir kaynaklar arasında en büyük gelişmeyi güneşin sağlayacağını açıkladı.

Güneş önümüzdeki on yılda en büyük gelişmeyi sağlayan kaynak olacak

Enerji Günlüğü - IEA, önümüzdeki on yılda küresel elektrik ihtiyacının yarısını karşılayacak yenilenebilir kaynaklar arasında en büyük gelişmeyi güneşin sağlayacağını açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) "Dünya Enerji Görünümü 2020" raporuna göre, yenilenebilir enerjiden elektrik üretimi bu yıl tek artış gösteren alan olacak ve 2030 yılında küresel elektrik talebinin yüzde 50'sini yenilenebilir enerji kaynakları karşılayacak. Yenilenebilir kaynaklar arasında ise en büyük gelişmeyi güneş enerjisi sağlayacak. Güneş enerjisi kapasitesi, 2030 yılına kadar yıllık yaklaşık 280 gigavat artacak ve yılda ortalama yüzde 12 büyüyecek. 

“GÜNEŞ PİYASALARIN YENİ KRALI OLACAK”

Raporu değerlendiren Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, güneş enerjisinin dünya elektrik piyasalarının "yeni kralı" olacağını söyledi. Birol, "Ülkeler, temiz enerji yatırımlarını biraz daha hızlandırırlarsa, güneş ve rüzgarda çok daha büyük kapasite büyümesine şahit olabiliriz ki bu durum iklim değişikliğiyle mücadele için oldukça cesaret verici. Buna rağmen, dünya hala emisyonları kalıcı şekilde azaltmaktan oldukça uzak. Ekonomide yavaşlama emisyonları geçici olarak düşürdü ama düşük ekonomik büyüme, 'düşük emisyon stratejisi' değil. Düşük ekonomik büyüme ancak dünyadaki en kırılgan nüfusları daha da yoksullaştıracak bir strateji. Enerjiyi üretme ve tüketme şeklimizdeki yapısal değişiklikler ancak emisyonları bir düşüş trendine sokabilir” ifadesini kullandı.

EN BÜYÜK PAY HİDROELEKTRİKTE

Küresel elektrik talebi 2030'a kadar yüzde 20 artarken, bu talep artışının yüzde 80'ini yenilenebilir enerji kaynakları tek başına karşılayabilecek. Hidroelektrik, enerji talebinin karşılanmasında en büyük payı alırken, güneş en fazla büyüyen kaynak olacak. Rüzgar ve deniz üstü (offshore) rüzgar santralleri ise bu kaynağı takip edecek.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler