1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA: Dünya enerji talebi bu yıl yüzde 5 düşecek

IEA: Dünya enerji talebi bu yıl yüzde 5 düşecek

IEA, bu yıl dünya enerji talebinin Covid-19 pandemisi nedeniyle yüzde 5 oranında düşeceğini açıkladı.

IEA: Dünya enerji talebi bu yıl yüzde 5 düşecek

Enerji Günlüğü - IEA, bu yıl dünya enerji talebinin Covid-19 pandemisi nedeniyle yüzde 5 oranında düşeceğini açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) "Dünya Enerji Görünümü 2020 (WEO)" raporuna göre, Covid-19 pandemisi nedeniyle dünya enerji talebi bu yıl yüzde 5 düşecek. Talepteki bu düşüşe bağlı olarak enerji kaynaklı karbon salımı da yüzde 7 oranında azalacak.

4 farklı senaryo üzerinden enerji piyasalarının gelecek 10 yılına odaklanan rapora göre, petrol talebi bu yıl yüzde 8 azalışla günlük 100 milyon varilin altında kalacak. Kömür talebi, bu yıl yüzde 7, doğalgaz talebi yüzde 3 ve küresel elektrik talebi yüzde 2 gerileyecek. 

Rapora göre ayrıca, bu yıl enerji yatırımları yüzde 18 azalacak, ancak yenilenebilir enerji yatırımların arttığı tek sektör olacak. Yenilenebilir enerji 2030'a kadarki 10 yıllık süreçte global elektrik talebindeki artışın yüzde 80'ini karşılayacak.

TALEPTE TOPARLANMA PANDEMİYE BAĞLI

Pandeminin gelecek yıl kontrol altına alınması durumunda, küresel enerji talebinin 2023'ün ilk çeyreğinde pandemi öncesi seviyesine geri dönmesi beklenirken, salgının devam etmesi halinde enerji talebindeki toparlanma 2025'i bulacak.

Salgın öncesinde 2019-2030 dönemi için yüzde 12 artacağı öngörülen enerji talebinde yüzde 9 büyüme gerçekleşecek.

PETROL TALEBİNDE BÜYÜME 10 YIL İÇİNDE SONA ERECEK

Bu yıl küresel petrol talebinin yüzde 8 düşmesini bekleyen IEA, petrol talebinin on yıl içinde sona ermesini bekliyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Petrol talebindeki büyüme gelecek 10 yılda sona erecek fakat hükümet politikalarında büyük bir değişiklik olmazsa talebin hızlı bir şekilde düşeceğini söyleyemeyiz. Bugünün politikalarına bakarsak, küresel bir ekonomik toparlanma petrol talebini yeniden pandemi öncesi seviyelerine döndürebilir” uyarısında bulundu. 

Enerji Günlüğü

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler