1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Güneydoğu Asya enerji trendlerini belirlemede kilit rol oynayacak

Güneydoğu Asya enerji trendlerini belirlemede kilit rol oynayacak

Güneydoğu Asya’nın enerji talebinin önümüzdeki 20 yılda küresel ortalamanın iki katı artması ve dünya enerji trendlerini belirlemede kilit rol oynaması bekleniyor.

Güneydoğu Asya enerji trendlerini belirlemede kilit rol oynayacak

Enerji Günlüğü - Güneydoğu Asya’nın enerji talebinin önümüzdeki 20 yılda küresel ortalamanın iki katı artması ve dünya enerji trendlerini belirlemede kilit rol oynaması bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın yayınladığı ve Endonezya, Tayland ve Singapur’un ağırlıklı olarak ele alındığı Güneydoğu Asya Enerji Görünümü 2019 Raporu’na göre, bölgenin ekonomik olarak yükselişi enerji alanında önemli bir rol üstlenmesini beraberinde getirecek. Enerji talebinin küresel ortalamanın iki katına çıkması beklenen Güneydoğu Asya, önümüzdeki 20 yıl boyunca dünya enerji trendlerinin kilit bir faktörü olmaya hazırlanıyor. 2000 yılından bu yana enerji talebi yüzde 80 artan Bölgenin enerji talebinin 2040 yılına kadar yüzde 60 artması bekleniyor.

Bununla birlikte rapor bu durumun bölgede bazı siyasi kararların alınmasında yaşanacak zorluklara ve enerji sisteminin güvenliği ve sürdürülebilirliği ile ilgili tehlike sinyallerine de dikkat çekiyor.

BÖLGE KÜRESEL ENERJİ TALEBİNE JAPONYA KADAR TALEP EKLEYECEK

IEA Başkanı Dr. Fatih Birol konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Güneydoğu Asya önümüzdeki 20 yılda küresel talebe Japonya'nın tüm enerji sistemine eşdeğer bir enerji talebi ekleyecek. Bu hızlı büyüme, Güneydoğu Asya ülkelerinin vatandaşları için değil aynı zamanda dünya için de enerji politikalarının önemini vurguluyor. “dedi.

45 MİLYON İNSANIN ELEKTRİĞE ERİŞİMİ YOK

Bölgede 2000 yılından bu yana elektriğe erişim konusunda çok büyük ilerlemeler sağlansa da hala 45 milyon insanın elektriğe erişimi bulunmuyor. Güneydoğu Asya, bu ihtiyacını fosil yakıt kullanımını iki kat arttırarak giderdi. Elektrik üretiminde de kömürü ağırlıklı olarak kullanan bölge, atmosfere emisyon salımı konusunda da son derece kritik bir noktaya ulaşacak. Bölgenin enerji kaynaklı karbondioksit salımının 2040 yılına kadar üçte iki oranında artarak 2.4 milyar tona ulaşması bekleniyor. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler