1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Haziran’da 19 enerji projesine yatırım teşvik belgesi

Haziran’da 19 enerji projesine yatırım teşvik belgesi

Haziran ayında 19 enerji yatırımına teşvik belgesi verildi. Madencilikte 5 proje teşvik belgesi aldı; 64 enerji projesinin belgesine vize verildi; bir şirketin teşvik belgesi ise iptal edildi. 

Haziran’da 19 enerji projesine yatırım teşvik belgesi

Enerji Günlüğü - Haziran ayında 19 enerji yatırımına teşvik belgesi verildi. Madencilikte 5 proje teşvik belgesi aldı; 64 enerji projesinin belgesine vize verildi; bir şirketin teşvik belgesi ise iptal edildi. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2019 yılının Haziran ayında çeşitli sektörlerde toplam 267 projenin yatırım teşvik belgesi almaya hak kazandığını duyurdu. Teşvik verilen projelerden 19’u enerji sektörüne; 5’i ise madenciliğe yönelik projeler oldu. Haziran 2019’da yatırım teşvik belgesi alan projelerin toplam yatırım tutarı ise 5.176.846.252 TL oldu. Yatırım teşvik belgesi alan projeler tamamlandığında toplam 10.864 kişi için yeni istihdam imkânı yaratılmış olacak. 2019 yılının Haziran ayında enerji sektöründe 64 projenin tamamlama vizesi yapıldı ve bir projenin yatırım teşvik belgesi ise iptal edildi. 

Madencilik sektöründe yatırım teşvik belgesi alan projelerden en yüksek yatırım tutarı olanı, 1.061.617.724 TL ile yerli sermayeli Fernas İnşaat AŞ’nin, Manisa’da bulunan, 1.100 yeni istihdam yaratacak, 4.000.000 ton/yıl kapasiteli, komple yeni yatırım nitelikli linyit üretim projesi oldu. Projeye verilecek teşvik paketi; 7 yıl sigorta primi işveren hissesi, %80 vergi indirimi, %40 yatırım katkı oranı, gümrük vergisi muafiyeti, faiz desteği ve KDV istisnasını kapsıyor. 

EN YÜKSEK TEŞVİK İZDEM ENERJİ’NİN PROJESİNE
Enerji sektöründe ise teşvik belgesi verilen projeler arasında yatırım tutarı en yüksek olan proje, 540.804.744 TL ile İzdem Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret AŞ’nin Afyonkarahisar’da kuracağı, 88MW kapasiteli, 15 yeni istihdam yaratacak olan, komple yeni yatırım nitelikli, elektrik enerjisi üretimi projesi oldu. İzdem Enerji’nin projesine verilen teşvik paketinde gümrük vergisi muafiyeti ile KDV istisnası bulunuyor. 

SOMA ENERJİ’NİN PROJESİ İKİNCİ
İzdem Enerji’nin projesini; Soma Enerji Elektrik Üretim AŞ tarafından Manisa’da kurulacak olan, 301.652.234 TL yatırım tutarına sahip, tevsi nitelikli, 288,1MW/yıl kapasiteli, elektrik üretimi projesi takip etti. Soma Enerji’nin teşvik paketi gümrük vergisi muafiyeti ile KDV istisnasını kapsıyor. 

EMİRLER ENERJİ'NİN PROJESİ ÜÇÜNCÜ OLDU
261.103.321 TL’lik yatırım tutarıyla Emirler Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ’ye ait Denizli’de kurulması planlanan 9,9MW/yıl gücünde ve komple yeni yatırım nitelikli, 20 adet yeni istihdam yaratacak, elektrik üretim projesi, enerji sektöründe yatırım teşvik belgesi alan yatırım tutarı en yüksek üçüncü proje oldu. Emirler Enerji’nin teşvik paketinde de gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası bulunuyor. 

ADM Elektrik Dağıtım AŞ’nin muhtelif illerde gerçekleştireceği elektrik enerjisi dağıtım altyapısı tevsi projesinin KDV istisnasını kapsayan yatırım teşvik belgesi ise iptal edildi. 

Bakanlık, enerji sektöründe 64 projenin yatırım teşvik belgeleri için de tamamlama vizesi yaptı. 

Önceki ve Sonraki Haberler