1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Hollanda kömür santralleri yerine çatı güneş santrallerinden elektrik üretecek

Hollanda kömür santralleri yerine çatı güneş santrallerinden elektrik üretecek

Hollanda, bu yıl üç kömür yakıtlı elektrik santralinin kapasitesini yüzde 75 düşürmeyi ve çatı üstü güneş kurulumları için 2 milyar euro yatırım yapmayı planlıyor.

Hollanda kömür santralleri yerine çatı güneş santrallerinden elektrik üretecek

Enerji Günlüğü - Hollanda, bu yıl üç kömür yakıtlı elektrik santralinin kapasitesini yüzde 75 düşürmeyi ve çatı üstü güneş kurulumları için 2 milyar euro yatırım yapmayı planlıyor.

Hollanda hükümeti, Urgenda adlı çevre örgütünün 2013 yılında açtığı davanın sonuçlanması üzerine mahkeme kararına uymak için ülkenin sera gazı emisyonlarını azaltacak yeni bir tedbir paketi açıkladı. Hükümeti sera gazı emisyonunu 2020 yılının sonuna kadar 1990 yılına göre yüzde 25 oranında azaltmaya zorlayan (15 megaton) mahkeme kararı nedeniyle açıklanan 3 milyar euro değerindeki paket, ülkede faaliyette olan üç kömür yakıtlı elektrik santrallerinin kapasitesini yüzde 75 oranında azaltmayı öngörüyor. Ülkede bulunan üç kömürlü elektrik santrali toplam 3,5 GW kapasiteye sahip ve geçen yıl 10 milyon ton CO2 salımı yaptı. Üç kömür santralinin 2030 yılına kadar kapatılması planlanıyor. 

TEŞVİK PAKETİNİN ÜÇTE BİRİ ÇATI GÜNEŞ KURULUMLARINA

Buna ek olarak hükümet, gündüz saatlerinde otoyollardaki azami hızı düşürmeyi ve yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği kapsamında çeşitli teşvik programları oluşturmayı öneriyor. Hükümetin yapacağı 3 milyar euro değerindeki yatırımın 2 milyar euroluk kısmını çatı üstü güneş enerjisi projeleri oluşturacak. Yine çift cam gibi evlerde enerji tasarrufu sağlayan önlemler için 300 milyon euro, çiftçilere hayvancılık faaliyetleri için 360 milyon euro ve LED aydınlatma için 30 milyon euro yatırım yapılacak.

Hollanda Enerji Bakanı Eric Wiebes, yaptığı açıklamada hükümetin yeni önlemler ile ilgili detayları yazdan önce parlamentoya sunacağını söyledi. Çevreciler ise bu durumu bir zafer olarak değerlendiriyorlar.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler