1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yeşil hidrojen projelerine AB desteği 

Yeşil hidrojen projelerine AB desteği 

Avrupa Birliği (AB), Avrupa endüstrisinin karbonsuzlaştırılmasına yardımcı olacak Portekiz, İspanya, Norveç ve Finlandiya’daki yedi yeşil hidrojen projesine yaklaşık 720 milyon euro destek verecek.

Yeşil hidrojen projelerine AB desteği 

Enerji Günlüğü - Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği'nde yenilenebilir hidrojenin yerli üretimini kolaylaştırmayı amaçlayan Avrupa Hidrojen Bankası girişimi kapsamında seçilen yedi yeşil hidrojen projesine yaklaşık 720 milyon euro tutarında sübvansiyon sağlayacak.

Komisyon, seçilen proje sahipleri tarafından üretilen hidrojenin çelik, kimya, deniz taşımacılığı ve gübre gibi sektörlerde kullanılacağını ve Avrupa endüstrisinin karbonsuzlaştırılmasına yardımcı olacağını açıkladı. 

İlk açık artırmada teklif sahipleri, üretilen yeşil hidrojenin kilogramı başına 0,37 ile 0,48 euro arasında teklifler sundu. Proje başına sübvansiyonlar 8 milyon euro ile 245 milyon euro arasında değişiyor. Sübvansiyonlar, AB Emisyon Ticaret Sistemi (AB ETS) gelirlerinden finanse edilecek.

10 YILDA 1,58 MİLYON TON YEŞİL HİDROJEN ÜRETİLECEK

Toplam 132 teklif arasından seçilen kazanan projeler, dört Avrupa ülkesinde (Portekiz, İspanya, Norveç ve Finlandiya) yeşil hidrojen üretecek. Komisyon, ödüllendirilen yeşil hidrojen projelerinin on yıl içinde toplam 1,58 milyon ton yeşil hidrojen üretmeyi ve 10 milyon tondan fazla CO2 emisyonunu önlemeyi planladığını belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler