1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İhraç kara taşıtlarına akaryakıtta ÖTV muafiyeti

İhraç kara taşıtlarına akaryakıtta ÖTV muafiyeti

İhraç edilen bazı kara araçlarının üretiminde kullanıldığı tespit edilen ilk dolum yağları ve akaryakıtlar için alınan ÖTV artık alınmayacak.

İhraç kara taşıtlarına akaryakıtta ÖTV muafiyeti

Enerji Günlüğü - İhraç edilen bazı kara araçlarının üretiminde kullanıldığı tespit edilen ilk dolum yağları ve akaryakıtlar için alınan ÖTV artık alınmayacak.

Özel Tüketim Vergisi 1 Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ; 01 Mart 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Yapılan değişikliğe göre, ihraç edilen kara taşıtlarında ilk dolum yağları ve akaryakıtlardan alınan Özel Tüketim Vergisi, bu mallardan ihraç edilmiş olanların üretim sürecinde kullanılmış olduğunun tespiti halinde, sıfır olarak uygulanacak. Bu yönetmeliğin uygulanacağı araçlar ise yarı römorkler için çekiciler, 10 veya daha fazla kişi taşımaya mahsus (sürücü dahil) motorlu taşıtlar (otobüs, midibüs, minibüs), binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar.

VERGİ FARKLILAŞTIRMASI İADE YOLUYLA GİDERİLECEK

Özel Tüketim Vergisi Kanununun söz konusu düzenlemesi; indirimli vergi uygulamasından kaynaklanan vergi farklılaştırmasının, kara taşıtı imalatçılarına iade yöntemi ile uygulanacağı hükmünü getiriyor. Bu kapsamda kullanılan ilk dolum akaryakıtlarında, ÖTV tutarı olarak sıfır lira uygulanacak akaryakıt miktarının, üretilerek ihraç edilmiş her bir mal adedi için; binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlarda 7 litreyi; Motosikletler (mopedler dahil) ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlar (sepetli olsun olmasın) 2 litreyi; diğer mallarda ise 15 litreyi geçemeyeceği bildirildi. 

İADE UYGULAMASI İÇİN 12 AY İÇİNDE İHRAÇ EDİLME ŞARTI

ÖTV ödenerek satın alınan ilk dolum yağları ve akaryakıtları bakımından iade uygulamasından yararlanılabilmesi için, bunların ithal veya satın alma tarihini takip eden aybaşından itibaren 12 ay içinde kara taşıtlarının üretim sürecinde kullanılmış ve üretilen bu kara taşıtlarının da yine aynı sürede ihraç edilmiş olması gerekecek.İade talebi, internet vergi dairesi üzerinden KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine verilecek standart iade talep dilekçesi ile elektronik ortamda yapılacak. İade talebi nakden veya mahsuben yapılabilecek. 

ELEKTRONİK BEYAN VERİLEBİLECEK

İlk dolum yağları ve akaryakıtlarının ihraç edilecek kara taşıtlarının üretim sürecinde kullanılmak üzere imalatçılara tesliminde, bu malların vergi tutarları üzerinden ÖTV beyan edilerek ödenecek. Bununla birlikte akaryakıtların, bu uygulama kapsamında ihraç edilecek kara taşıtlarının üretim sürecinde ilk dolum akaryakıtı olarak kullanacak imalatçılara, dağıtım şirketleri tarafından elektronik sistemlerle bayileri aracılığı ile EPDK’nın 7/2/2007 tarihli ve 1088/1 sayılı, “Elektronik Sistemle Akaryakıt Satışı” başlıklı Kurul Kararı uyarınca teslim edilebilecek. 

İlk dolum yağları ve akaryakıtlarının ihraç edilecek kara taşıtlarının imalatçıları tarafından ilgili yasal mevzuat uyarınca doğrudan ithali için ÖTV (I) sayılı liste bakımından mükellefiyet tesisi gerekecek. Bu kapsamda ihraç edilecek kara taşıtlarının imalatçıları tarafından ithal edilen ilk dolum yağları ve akaryakıtlarının, sözü edilen kara taşıtlarının üretim sürecinde kullanılması hali, teslim sayılacağından; bu ithalatçı imalatçılar bahsi geçen kullanımlarına ilişkin olarak ÖTV beyan edecekler ve ÖTV ödeyecekler.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler