1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran ABD’ye meydan okudu

İran ABD’ye meydan okudu

İran, ABD’nin İran’a savaş açması halinde bölgedeki tüm Amerikan üslerini hedef alacaklarını açıkladı.

İran ABD’ye meydan okudu

Enerji Günlüğü - İran, ABD’nin İran’a savaş açması halinde bölgedeki tüm Amerikan üslerini hedef alacaklarını açıkladı.

İran’ın askeri danışmanı Hüseyin Dehghan, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, Trump ile hiç bir şart altında müzakere etmeyeceklerini belirterek, “Washington İran ile savaşa karar verirse, bölgedeki tüm Amerikan üsleri hedef alınacak. Abu Dhabi, İran’ın ulusal güvenliğine saldırılarda bir ABD merkezi haline geldi” dedi.

Dehghan, herkesin Hürmüz Boğazı üzerinden petrol ihraç edebilme imkanına sahip olması gerektiğini, aksi halde kimsenin boğazdan geçemeyeceğini vurguladı. Ayrıca, Hürmüz Boğazı’nın statüsünde herhangi bir değişikliğin tehlikeli çatışmalara kapıyı açacağına dikkat çekti. 

İran İstihbarat Bakanlığı, Pazartesi günü 17 Amerikan ajanını yakaladığını ve bazılarına ölüm cezası verdiğini açıklamıştı. ABD Başkanı Donald Trump da aynı gün yaptığı açıklamada, bu raporu yalanlayarak, İran ile bir anlaşmaya varmanın kendisi için her geçen gün daha zor hale geldiğini ve durumun her an kolayca diğer yöne (askeri müdahale) kayabileceğini açıklamıştı. 

HÜRMÜZ BOĞAZI’NDA GÜVENLİĞİ SAĞLAYACAĞIZ

Öte yandan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, Hürmüz Boğazı'nın güvenliğini sağlayacaklarını ve Boğaz'daki gemi trafiğinde herhangi bir kargaşaya için vermeyeceklerini söyledi. Arakçi, "İran, bölgenin, özellikle de Hürmüz Boğazı'nın güvenliğini sağlamak için elinden gelenin en iyisini yapacak ve bu hassas bölgede gemi trafiğinin aksamasına izin vermeyecek" dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler