1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran dev petrol rezervi keşfetti

İran dev petrol rezervi keşfetti

İran, 53 milyar varil rezerve sahip yeni bir petrol sahası keşfetti. Keşif İran'ı dünyanın en fazla petrol rezervine sahip üçüncü ülkesi konumuna getirecek.

İran dev petrol rezervi keşfetti

Enerji Günlüğü - İran, 53 milyar varil rezerve sahip yeni bir petrol sahası keşfetti. Keşif İran'ı dünyanın en fazla petrol rezervine sahip üçüncü ülkesi konumuna getirecek.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani İran’ın Huzistan eyaletine bağlı Bostan bölgesinden Umidiye kentine kadar uzanan bir alanda, 53 milyar varil rezerve sahip yeni bir petrol sahası keşfettiklerini duyurdu. Ruhani, yeni petrol sahasının 2 bin 400 kilometre genişliğe ve 80 metre derinliğe sahip olduğunu belirtti.

Ruhani, 53 milyar varil rezerve sahip yeni petrol sahası tespit ettiklerini belirterek, “İlk olarak 2016 yılında başlattığımız yeni petrol sahası araştırmalarında geçtiğimiz hafta sonuç aldık. Bugün keşfettiğimiz yeni petrol sahasının haberini sizlere vermek istiyorum. Bu devletin, Petrol Bakanlığının ve Ulusal Petrol Şirketinin İran milletine hediyesidir. 53 milyar varil rezerve sahip yeni petrol sahası tespit ettik” diye konuştu. 

PETROL GELİRİ EN AZ 32 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK

Yeni bulunan petrol sahasından petrolün işlenmesi ve çıkartılmasına ilişkin konuşan Ruhani, “Yüzde bir oranında petrolü kullanılabilir hale getirdiğimizde bizim petrol gelirimiz 32 milyar dolara çıkacaktır. Bu oranı yüzde 10’a çıkarttığımızda ise petrol gelirimiz 320 milyar dolara ulaşacaktır. Bu nedenle gerekli olan teknik altyapıya sahip olmalıyız” dedi.

RUHANİ ABD’YE SESLENDİ

ABD’ye seslenen İran Cumhurbaşkanı Ruhani İran’ın zengin bir ülke olduğunu vurgulayarak, “Siz İran milletine baskı uygularken ve petrol satışını engellerken bizim mühendislerimiz 53 milyar varil rezerve sahip yeni petrol sahası buldular” şeklinde konuştu. 

KEŞİF İLE İRAN EN BÜYÜK PETROL REZERVİNE SAHİP 3. ÜLKE OLACAK

2018 verilerine göre İran 156 milyar varil metreküp ile dünyanın en fazla petrol rezervine sahip dördüncü ülkesi konumunda.

En fazla petrol rezervine sahip ülke 303 milyar varil ile Venezuela, 298 milyar varil ile Suudi Arabistan ve 167 milyar varil ile Kanada geliyor. İran'ın keşfettiğini açıkladığı petrol rezervi doğrulanırsa, Tahran en fazla petrol rezervine sahip üçüncü ülke konumuna yükselecek.

 

Önceki ve Sonraki Haberler