1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran’da benzine yüzde 300 zam halkı ayaklandırdı

İran’da benzine yüzde 300 zam halkı ayaklandırdı

İran’da yapılan yüzde 300'lük benzin zammı sonrasında Cuma gününden halk protesto gösterileri düzenliyor. 

İran’da benzine yüzde 300 zam halkı ayaklandırdı

Enerji Günlüğü - İran’da yapılan yüzde 300'lük benzin zammı sonrasında Cuma gününden halk protesto gösterileri düzenliyor. 

İran’da benzin fiyatlarına yüzde 300 oranında zam yapıldı ve benzinin pompa fiyatı bin tümenden 3 bin tümene çıkarıldı. Zammın açıklandığı 15 Kasım Cuma gününden bu yana başkent Tahran başta olmak üzere Şiraz, İsfahan, Meşhed, Kerec, Tebriz ve Urumiye gibi büyük şehirlerde halk protesto gösterileri düzenliyor. Gösterilerde 1 polis yaşamını yitirdi. Gayrı resmi rakamlara göre ülke genelinde 10'dan fazla eylemci hayatını kaybetti.

Protesto eylemlerinde yaklaşık 100 banka şubesi, onlarca hükümet binası ve iş yeri yakıldı ve binden fazla gösterici gözaltına alındı. 

ZAMDAN ELDE EDİLEN GELİRİN BİR KISMI HALKA DAĞITILACAK

İran yönetimi petrol zamlarına isyan eden halkı yatıştırmak için zamdan elde edilecek gelirin bir kısmını halka dağıtacak. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, daha önce söz verilen sübvanselerin bugünden itibaren yatırılması için Bütçe ve Planlama Kurumu'na talimat verdiğini açıkladı. Ruhani, en alt gelir grubundan başlayarak yaklaşık 60 milyon kişiye ödenmesi planlanan sübvanselerin tamamının hafta sonuna kadar hesaplara yatırılacağını belirtti. İran Cumhurbaşkanı Ruhani 60 milyon kişiden yaklaşık 23 milyonun daha fazla ihtiyaç sahibi olduğunu aktardı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler