1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İsrail gazında Türkiye'ye rakip teklif yolda

İsrail gazında Türkiye'ye rakip teklif yolda

Enerji Günlüğü - İsrail doğalgazının Güney Kıbrıs yoluyla Yunanistan'a uzanan 1.400 kilometrelik boru hattı ile Avrupa'ya ulaştırılması için teklif...

İsrail gazında Türkiye'ye rakip teklif yolda

Enerji Günlüğü - İsrail doğalgazının Güney Kıbrıs yoluyla Yunanistan'a uzanan 1.400 kilometrelik boru hattı ile Avrupa'ya ulaştırılması için teklif verilecek.

Rus doğal gazına bağlılığını azaltmak isteyen AB'yi bunu sağlayacak yeni bir teklif bekliyor. İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs, Avrupa'ya doğal gaz boru hattı için teklif vermeye karar verdi. 

İsrail enerji kaynaklarına göre, üç ülke temsilcileri kısa zaman içinde Avrupa Birliği İklim ve Enerji Komisyoneri Miguel Arias Canete ile görüşmeler yapacak.

Güney Kıbrıs yoluyla İsrail kıyı açıklarından Yunanistan'a yaklaşık 1.400 km uzunluğunda doğal gaz boru hattı düşünülüyor. 

İsrail'in doğalgazını batıya aktarmak için en ekonomik güzergah Türkiye üzerinden geçiyor, ancak Kıbrıs sorunu başta olmak üzere bazı siyasi sorunlar ve bölgenin güvenlik sorunları nedeniyle bu konuda istenen ilerleme sağlanamıyor.

23. Dünya Enerji Kongresi'ne katılmak için İstanbul'a gelen, İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, İsrail'den Avrupa'ya gönderilmek üzere Türkiye'nin Güneyine doğal gaz boru hattı inşaa etme olasılığını değerlendirdiklerini kaydederek, Ürdün, Mısır ve ayrıca Kıbrıs üzerinden Yunanistan'a da doğalgaz ihracatını değerlendiklerini ama Türkiye seçeneğinin önemli olduğunu söylemişti. 

İSRAİL GAZI İÇİN GÖRÜŞMELER YAPILDI

Önceki ve Sonraki Haberler