1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kağan Öztürk: Büyüme için yenilenebilir enerjiye yönelmek gerekiyor

Kağan Öztürk: Büyüme için yenilenebilir enerjiye yönelmek gerekiyor

Kutluk Kağan Öztürk, ekonomide büyümenin devamı için yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik yatırımlara ihtiyaç olduğunu söyledi. 

Kağan Öztürk: Büyüme için yenilenebilir enerjiye yönelmek gerekiyor

Enerji Günlüğü – Kutluk Kağan Öztürk, ekonomide büyümenin devamı için yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik yatırımlara ihtiyaç olduğunu söyledi. 

7. Uluslararası Enerji ve Değer Konferansı’nda İş Bankası adında bir sunum yapan Kutluk Kağan Öztürk, büyümenin devam edebilmesi için en büyük ithalat kalemlerinden biri olan enerjide yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gerektiğini söyledi. 

Türkiye ekonomisinin dış borçlanmayla büyüyen bir ekonomi olduğunu kaydeden Kutluk Kağan Öztürk şunları söyledi, “Büyümeye devam edebilmek için cari açık sorununun çözülmesi gerekiyor. En büyük ithalat kalemlerinden biri olan enerjide yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gerekiyor”. 

Kredi finansmanı sağladıkları projelerde verimliliği ön planda tuttuklarını belirten Öztürk, çatıdan güneş enerjisiyle ve öz tüketim amacıyla hazırlanan projelere kredi sağladıklarını kaydetti ve şunları ekledi, “En az 1 yıl anapara geri ödemesi talep etmeden kredi kullandırıyoruz. Başvurularda bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu, sistem kullanım anlaşması, teknik analiz raporu, EPC sözleşmesi ile bakım onarım anlaşmasının hazır bulundurulması krediyle ilgili süreçleri hızlandırıyor. Güneş enerjisi yatırımı 7 yılda yatırımcısına geri dönüyor. Bakımı düzenli yapıldığında, güneş enerjisi yaklaşık 20-25 yıl enerji sağlayabiliyor. Ancak faizlerle ilgili çekinceler konuşuluyor. TL kredi faizlerinin yüzde 22-23’leri aştığı bir ortamda sabit ve TL cinsinden yatırım finansmanı kullandırma imkanı çok düşüktür. Projelere sağlanan kredilerin fiyatı diğer kredilere kıyasla cazip durumda. Yabancı para cinsinden kredileri TL cinsinden kullandırmak istediğimizde swaplarla karşı karşıya kalıyoruz. Biz de faiz seviyelerinin düşmesinden yanayız. Faiz yüksek olduğu sürece iş yapabilme potansiyeliniz de azalıyor”. 

İlkyaz YENİDOĞAN - Enerji Günlüğü / ANKARA

Önceki ve Sonraki Haberler