1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Karadeniz Powership Gana`da elektrik üretecek

Karadeniz Powership Gana`da elektrik üretecek

Karadeniz Holding, Gana'da 10 yıl boyunca 450 MW'lik kurulu güce sahip yüzer santralle elektrik üretecek.

Karadeniz Powership Gana`da elektrik üretecek

Enerji Günlüğü - Yüzer santraller geliştirip işleten Karadeniz Holding, Gana'da 10 yıl boyunca 450 MW kurulu güçle elektrik üretecek. 225 MW kurulu güçteki ilk powership'in bu yıl sonunda devreye alınması hedefleniyor. 

Bugüne kadar geliştirdiği yüzer santrallerle (Powership) Irak, Pakistan ve Lübnan'da yüzer santraller kurup işleten Karadeniz Enerji Grubu Afrika'ya açıldı. Karadeniz Holding iştiraklerinden KarPowerShip Ghana Company Limited (KPS Ghana), Gana Devlet Elektrik Şirketi ECG ile elektrik tedarik sözleşmesi imzalandı.

Anlaşmaya göre, KPS Ghana önümüzdeki 10 yıl boyunca toplam 450 MW'lik iki yüzer santralde üreteceği elektriği Gana'nın ulusal elektrik şebekesine verecek. 450 MW'lik kurulu güç, halen Gana'daki toplam kurulu gücün yaklaşık yüzde 20-25'ine karşılık geliyor.

Karadeniz Holding iştiraki KPS Ghana'nın 225 MW kurulu güçteki ilk yüzer santrali bu yılın sonu itibariyle faaliyete geçecek. İkinci santralin ise izleyen dönemde devreye alınması planlanıyor. KPS Ghana'nın iki yüzer santrali başlangıçta fuel oil ile elektrik üretecek. Bu gemiler, teknolojik donamını ve yakıt konusundaki esnekliği sayesinde doğalgazdan da elektrik üretebilecek.

YENİ UFKUMUZ AFRİKA ÜLKELERİ

Yeni hedeflerinin Afrika ülkeleri olduğunu ifade eden Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Karadeniz, Gana'daki 225'er MW'lik iki yüzer santralden oluşan toplam 450 MW'lik kurulu güçle, 10 yıl boyunca elektrik üretip http://enerjigunlugu.net şebekeye vereceklerini kaydetti. Orhan Karadeniz, bu kapasitenin, Gana'nın mevcut toplam kurulu gücünün yüzde 20-25'ine tekabül ettiğini kaydetti.

HEDEF TÜM DÜNYA

Karadeniz Holding, önümüzdeki dönemde Ortadoğu ve Afrika'daki gelişmekte olan ülkelerin yanı sıra Güney Kore'den Japonya'ya Şili'den ABD'ye, İngiltere'den Malta'ya kadar birçok gelişmiş ekonomiyi de hedef pazarlar arasında görüyor. Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Karadeniz, "Örneğin İngiltere nükleer ve kömür santrallerini kapatarak 2016-2017 gibi bir enerji açığı planlıyor. Buradaki geçiş sürecinde de yüzer santrallerimizle çözüm sunmayı hedefliyoruz" dedi.

SANTRALLERİ SATMAYIZ

Orhan Karadeniz, geliştirip, inşa ederek işlettikleri yüzer santrallerin satışını da yapmayı planlayıp planlamadıkları sorusuna, "Satmayız, süt satıyorum ineğimi satmam" cevabını verdi.

SANTRALLER İVEDİLİKLE TESLİM EDİLECEK

Karadeniz Enerji Grubu Ticaret Direktörü Yasin Suudi, enerji gemilerinin Gana'ya ivedilikle teslim edilip enerji ağına bağlanacağını belirtti. Gana'nın enerji güvenliğini sağlamak için en kısa sürede santrallerin faal duruma getirileceğini vurgulayan Suudi, yüzer santrallerin bugüne kadar Gana'ya yapılmış en büyük Türk yatırımı olduğunu da ifade etti.

PAKİSTAN'DA REHİNTUTULAN 2 SANTRALDEN BİRİ SERBEST

Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Karadeniz, Pakistan'da yargı kararıyla bağlanan ve kıyıdan açığa demirlenen iki yüzer santralinden birinin 14 Mayıs itibariyle serbest bırakıldığını söyledi. http://enerjigunlugu.net Orhan Karadeniz, Pakistan'ın, uluslararası tahkim kararına 7 ay direndikten sonra serbest bıraktığı 214 MW kurulu güce sahip bu yüzer santralin Dubai'ye getirildiğini belirtti. Karadeniz, bu santralin, baştan sona elden geçirilerek yeniden kullanıma sunulacağını kaydetti.

Karadeniz Enerji Grubu Ortadoğu, Asya ve Afrika ülkelerinin giderek artan elektrik ihtiyaçlarını karşılama üzere yüzer santraller geliştirip inşa ediyor. Powership'ler, acil elektrik ihtiyacı olan ülkelere güvenilir ve ekonomik elektrik sağlamayı hedefliyor. Hem sıvı hem doğalgazla elektrik üretebilen enerji gemileri, ülkelerin enerji şebekelirne yüksek gerilim seviyesinden bağlanarak sadece kuruldukları şehirlerin değil, tüm ulusal şebekelerin ihtiyacını da karşılıyor.

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler