1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Karadeniz’deki depremin nedeni sondaj mı?

Karadeniz’deki depremin nedeni sondaj mı?

Enerji Günlüğü - Uzmanların açıklamalarına göre deprem bölgesi olmayan Karadeniz depremi akıllara depremin insan kaynaklı olabileceği şüphesini getirdi....

Karadeniz’deki depremin nedeni sondaj mı?

Enerji Günlüğü - Uzmanların açıklamalarına göre deprem bölgesi olmayan Karadeniz depremi akıllara depremin insan kaynaklı olabileceği şüphesini getirdi. Karadeniz'de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)'nun çeşitli firmalarla işbirliği içerisinde petrol arama faaliyetleri içerisine girdiği biliniyor. Uzun yıllardır süren bu arama çalışmalarında petrol olabileceği izlenimlerine de ulaşılmıştı. internethaber’de yayınlanan habere göre, Karadeniz’in batı bölgesinde de petrol arama faaliyetinin yoğun bir biçimde düşünüldüğünde depremin de insan kaynaklı olabilmesine mümkün olarak bakılıyor.

Biliminsanlarının kanıtladığı yıllar önce yapılan araştırmalarda yer altında yapılan petrol çalışmaları, taş ocakları, jeotermal kaynaklardaki çalışmalar depreme yol açılabiliyor. Çalışmaların 5 şiddetine kadar deprem oluşturabilmesine mümkün gözüyle bakılıyor. Ancak Avrupa Birliği'nin standartlarına göre bu tesislerin yanında deprem ölçmek için sistem kurulması gerekiyor. AB standartlarına göre insan kaynaklı depremin en fazla 4 şiddetine kadar olmasına izin veriliyor. Türkiye'de ise bu sistem henüz mevcut değil.

Meydana gelen depremin ardından bir televizyona konuşan İTÜ Öğretim Üyesi Okan Tüysüz Karadeniz'de deprem olmasının sürpriz olduğunu kendilerini şaşırttığını söyledi. Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan araştırmalarda ise Karadeniz'de ters bir fayın bulunduğu açıklanmış bazı uzmanlar ise bunun başka bir fayın kırılması sonucu da oluşmuş olabileceği kaydedilmişti. 

Önceki ve Sonraki Haberler