1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kasım’da 56 enerji projesine yatırım teşvik belgesi

Kasım’da 56 enerji projesine yatırım teşvik belgesi

Kasım ayında 56 enerji yatırımına teşvik belgesi, 46 enerji projesinin belgesine ise vize verildi, 3 teşvik belgesi ise iptal edildi. Madencilikte de 10 proje teşvik belgesi aldı. 

Kasım’da 56 enerji projesine yatırım teşvik belgesi

Enerji Günlüğü - Kasım ayında 56 enerji yatırımına teşvik belgesi, 46 enerji projesinin belgesine ise vize verildi, 3 teşvik belgesi ise iptal edildi. Madencilikte de 10 proje teşvik belgesi aldı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2019 yılının Kasım ayında çeşitli sektörlerde toplam 616 projenin yatırım teşvik belgesi almaya hak kazandığını duyurdu. Teşvik verilen projelerden 56’sı enerji sektörüne; 10’u ise madenciliğe yönelik projeler oldu. Kasım 2019’da yatırım teşvik belgesi alan projelerin toplam yatırım tutarı ise 13.763.794.004 TL oldu. Yatırım teşvik belgesi alan projeler tamamlandığında toplam 20.714 kişi için yeni istihdam imkânı yaratılmış olacak. 2019 yılının Kasım ayında enerji sektöründe 46 projenin de tamamlama vizesi yapıldı. 3 projenin teşvik belgesi ise iptal edildi.

Madencilik sektöründe yatırım teşvik belgesi alan projelerden en yüksek yatırım tutarı olanı, 53.850.000 TL ile yerli sermayeli Esen madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ’nin, Niğde’de bulunan, 150.600ton/yıl kapasiteli, bölgesel öncelikli, tevsi niteliğindeki kompleks maden cevheri (altın, gümüş, kurşun, çinko) üretim projesi oldu. Projeye verilecek teşvik paketi; %80 vergi indirimi, %40 yatırım katkı oranı, faiz desteği, gümrük vergisi muafiyeti, 7 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği ve KDV istisnasını kapsıyor. 

EN YÜKSEK TEŞVİK SANKO AŞ’NİN PROJESİNE
Enerji sektöründe ise teşvik belgesi verilen projeler arasında yatırım tutarı en yüksek olan proje, 547.304.457 TL ile Sanko Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Bursa’da gerçekleştireceği, 14 kişilik yeni istihdam yaratacak olan, komple yeni yatırım nitelikli, 76MW kapasiteli, rüzgar enerjisi santrali (RES) projesi oldu. Sanko AŞ’nin projesine verilen teşvik paketinde gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası bulunuyor. 

İSTRES’İN PROJESİ İKİNCİ OLDU
Sanko Enerji’nin projesini; İstres Elektrik Üretim AŞ tarafından İstanbul’da gerçekleştirilecek olan 285.383.502 TL yatırım tutarına sahip, komple yeni yatırım nitelikli, 51MW kapasiteli, rüzgar enerjisi santrali projesi takip etti. İstres AŞ’nin teşvik paketi de gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnasını kapsıyor. 

ÜÇÜNCÜLÜK YARES ELEKTRİK’İN PROJESİ’NE
240.495.700 TL’lik yatırım tutarıyla Yares Elektrik Üretim AŞ’ye ait komple yeni yatırım nitelikli, Bursa’da kurulacak olan, 50MW gücündeki rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim projesi, enerji sektöründe yatırım teşvik belgesi alan yatırım tutarı en yüksek üçüncü proje oldu. Yares Elektrik AŞ’nin teşvik paketinde de yine gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası bulunuyor. 

Bakanlık, enerji sektöründe 46 projenin yatırım teşvik belgeleri için de tamamlama vizesi yaptı. Malatya’da 2 şahsa ait birer ve Aksaray’da da bir şirkete ait bir adet olmak üzere, küçük ölçekli 3 projenin yatırım teşvik belgesi de iptal edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler