1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kasım’da işçi ölümlerinin yüzde 3’ü enerji sektöründen

Kasım’da işçi ölümlerinin yüzde 3’ü enerji sektöründen

Türkiye’de Kasım ayında yaşamını yitiren işçilerin yüzde 3’ünü enerji sektöründe çalışan işçiler oluşturdu. 

Kasım’da işçi ölümlerinin yüzde 3’ü enerji sektöründen

Enerji Günlüğü - Türkiye’de Kasım ayında yaşamını yitiren işçilerin yüzde 3’ünü enerji sektöründe çalışan işçiler oluşturdu. 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre, 2019 yılı Kasım ayında Türkiye’de en az 126, yılın ilk on bir ayında ise en az 1606 işçi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren işçilerin çalıştıkları iş kollarına bakıldığında ise enerji sektörünün payı yüzde 3 oldu. Ayrıca madencilik sektöründeki işçi ölümlerinin payı da yüzde 3 olarak kayıtlara geçti. 

İŞÇİ ÖLÜMÜ NEDENLERİ 

Kasım ayında işçi ölümlerinin yüzde 20’si ezilme-göçük, yüzde 19’u yüksekten düşme, yüzde 17’si trafik ve servis kazası, yüzde 11’i kalp krizi, yüzde 6’sı şiddet, yüzde 6’sı patlama-yanma, yüzde altısı intihar, yüzde 5’i elektrik çarpması, yüzde 10 diğer nedenlerden kaynaklandı. 

İNTİHARLAR DA İŞ CİNAYETİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre, 2013 yılında en az 15 işçi, 2014 yılında en az 25, 2015 yılında en az 59, 2016 yılında en az 90, 2017 yılında en az 89, 2018 yılında en az 73 işçi işyeri içinde ve işyeri dışında ise işe bağlı olarak intihar ederek yaşamını yitirdi. Son 6 yılda ise en az 351 işçi ağır çalışma koşulları, işsizlik nedeniyle intihar etti. İşçi intiharlarının farklı zaman ve mekanlarda vuku bulmasına karşı benzer nedenlerden kaynaklandığı belirtilen açıklamada, tekil vaka incelemelerinde de görüleceği üzere işçi intiharlarının merkezinde borç, işsizlik ve baskı parametreleri bulunduğuna dikkat çekildi. 

EN ÇOK İŞ ÖLÜMÜ İSTANBUL’DA

Kasım ayında yaşanan işçi ölümlerinde 15 ölüm İstanbul’da; 10 ölüm Gaziantep’te; 7 ölüm Kocaeli’de; 6’şar ölüm Bursa ve İzmir’de; 5’er ölüm Afyon ve Antalya’da; 4’er ölüm Ankara, Diyarbakır, Muğla ve Sakarya’da; 3’er ölüm Balıkesir, Eskişehir, Samsun ve Şırnak’ta; 2’şer ölüm Bilecik, Çorum, Edirne, Hakkari, Kütahya, Malatya, Şanlıurfa, Uşak ve Zonguldak’ta; 1’er ölüm Adana, Aydın, Bartın, Bayburt, Çanakkale, Denizli, Elazığ, Erzincan, Gümüşhane, Karabük, Kayseri, Kırşehir, Konya, Mardin, Mersin, Niğde, Ordu, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Belçika, Endonezya, Irak, Kuzey Kıbrıs, Macaristan ve S.Arabistan’da yaşandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler