1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Korkmaz: Elektrikte türetici olma hızını finansman maliyeti belirleyecek

Korkmaz: Elektrikte türetici olma hızını finansman maliyeti belirleyecek

Solar Çatı kurucusu Utku Korkmaz, elektrik üreticisiyle tüketicisinin karışıp türetici olması hikayesinin hızını belirleyecek şeyin Türkiye’de finansman maliyeti olduğunu kaydetti.

Korkmaz: Elektrikte türetici olma hızını finansman maliyeti belirleyecek

Enerji Günlüğü - Solar Çatı kurucusu Utku Korkmaz, elektrik üreticisiyle tüketicisinin karışıp türetici olması hikayesinin hızını belirleyecek şeyin Türkiye’de finansman maliyeti olduğunu kaydetti.

Solar Çatı kurucusu Utku Korkmaz, bundan sonra elektrik tüketicisinin aynı zamanda üretici olacağını ve bu dönüşümün hızını daha çok finansman maliyetinin belirleyeceğini kaydetti. Gelinen aşamada elektrik tüketicisine vereceği ilk mesajı ‘elektrik tüketicisinin adının artık elektrik tüketicisi olmadığı’ şeklinde ifade eden Korkmaz, “Çünkü paradigma değişti. Üretici ve tüketici ayrımı nispeten devam edecek olsa da artık türeticiler olacak. Yani procumerlar olacak. Sebebi çok basit; ekonomik. Şu anda şebekedeki elektrik fiyatı 3 ana tarifede yaklaşık 8 cent ile 10 cent arasında değişiyor. Üç aylık yayınlanan tarifeler genelde böyledir. Elektrik tüketicisini türetici yapan ekonomik gerçek ne? Şebekedeki elektrik fiyatı 8 ila 10 cent arasında değişirken bugün güneş enerjisinden üreteceğiniz elektriğin birim maliyeti 2.5 cent. Yani bir tarafta şebekenin elektriği 10 cent, bir tarafta kendi üreteceğiniz elektrik 2.5 cent” ifadesini kullandı. 

GÜNEŞ ENERJİSİ BU YARIŞI KAZANDI

“Aslında hikaye bitti” diyen Korkmaz, bir dönüşümün başlangıcında olunduğunu ve bu dönüşümün nasıl olacağının konuşulduğunu kaydetti. Korkmaz, “Burda tek bir nokta var; Finansman maliyeti. Bu konu bu dönüşümün hızını belirleyecek. Yani elektrik üreticisiyle tüketicisinin karışıp türetici olması hikayesinin hızını belirleyecek şey Türkiye’de finansman maliyetidir. Dolar kuru vs değil. O yüzden ekonomik olarak tamamlanmış bir yarıştaki dönüşümden bahsediyoruz. Bir yarış vardı, güneş enerjisi bu yarışı kazandı, bundan sonrasında tüketicilerin hepsi türetici olacaklar bir şekilde bu ne kadar hızlı olacak onu konuşuyoruz aslında. Bunun da en önemli belirleyicisi finansman maliyeti olacak” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler