1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Küresel HES kapasitesi mega projelerle büyüyecek

Küresel HES kapasitesi mega projelerle büyüyecek

Önümüzdeki beş yılda dünya genelinde hidroelektrik santrallerin kapasitelerinin %9 oranında artacağı, bu artışın da dörtte birinin 3 mega projeden kaynaklanacağı kaydedildi.

Küresel HES kapasitesi mega projelerle büyüyecek

Enerji Günlüğü - Önümüzdeki beş yılda dünya genelinde hidroelektrik santrallerin kapasitelerinin %9 oranında artacağı, bu artışın da dörtte birinin 3 mega projeden kaynaklanacağı kaydedildi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre hidroelektrik santralleri elektrik üretiminde dünyanın en büyük yenilenebilir kaynağı olmaya devam edecek ve elektrik sisteminin karbonsuzlaştırılması ve sistem esnekliğinin geliştirilmesinde kritik bir rol oynayacak. 

IEA  verilerine göre, 2024 yılına kadar dünya hidroelektrik kapasitesi Çin, Hindistan ve Brezilya öncülüğünde yüzde 9 oranında artarak 121000 MW’a ulaşacak. Kapasite artışının dörtte biri, ikisi Çin’de biri de Etiyopya’da bulunan üç mega projeden kaynaklanacak. Bu mega projeler ise Çin’deki 16 GW’lık Wudongde HES ve 10 GW’lık Baihetan HES projeleri ile Etiyopya’daki 6,2 GW’lık Grand Renaissance HES projeleri. Bunun dışında yeni HES kapasite artışı, Çin ve Brezilya’da HES yatırımlarının sosyal ve çevresel maliyetlerin artması nedeniyle yaşanan yavaşlamanın etkisiyle hız kesecek. 

IEA 2020’DE HES’LERE ODAKLANACAK

IEA Başkanı Fatih Birol, hidroelektrik santrallerin temiz enerji geleceğinin bir parçası olarak hakettikleri ilgiyi görmediklerini belirterek, 2020 Yenilenebilir Enerji Raporu’nda konuya özel olarak odaklanacaklarını bildirdi. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler