1. HABERLER

  2. PETROL

  3. LPG dağıtıcıları istedikleri yerde otogaz dağıtabilecek

LPG dağıtıcıları istedikleri yerde otogaz dağıtabilecek

LPG dağıtıcılarının otogaz dağıtım faaliyetini tesisin bulunduğu il ve komşu illerle sınırlayan düzenleme kaldırıldı. 

LPG dağıtıcıları istedikleri yerde otogaz dağıtabilecek

Enerji Günlüğü – LPG dağıtıcılarının otogaz dağıtım faaliyetini tesisin bulunduğu il ve komşu illerle sınırlayan düzenleme kaldırıldı. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’i yayımladı. Değişiklik düzenlemesinde, LPG dağıtıcılarının sadece tesisin bulunduğu ilde ve komşu illerde faaliyet gösterebileceğini düzenleyen “LPG Dağıtıcı Lisansı kapsamında yürütülebilecek faaliyetler” başlıklı 19 uncu maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırıldı. 

Bundan böyle LPG dağıtıcıları, tesislerinin bulunduğu il ile ona komşu olan iller dışında da otogaz dağıtım faaliyeti yapabilecekler. 

DAĞITIM LİSANSI İÇİN DEPO VEYA DOLUM TESİSİ YETERLİ OLACAK
Değişiklik kapsamında tüplü LPG faaliyeti yapacak olanlar hariç; dağıtıcı lisansı başvurusu sahiplerinin düzenlemelere uygun deposu veya dolum tesisi bulunması yeterli olacak. Tüplü LPG faaliyeti yapmak isteyenler için en az bir adet dolum tesisi ile LPG tüplerine sahip olması şartı aranacak. 

Yönetmeliğin ilgili maddesindeki değişiklikle; “Lisans başvurusu” başlıklı 7. Maddenin, üçüncü fıkrasında yer alan (a) bendinin ikinci cümlesi şu şekilde yeniden düzenlendi, “Dağıtıcı lisansı başvuru sahiplerinin teknik düzenlemelere uygun depolama ve/veya dolum tesisine sahip olması zorunludur. Dağıtıcı lisansı başvuru sahibinin varsa LPG depolama lisansı kapsamındaki depolama tesisi de dikkate alınır. Tüplü LPG faaliyeti yapacak dağıtıcıların en az bir adet dolum tesisine ve LPG tüplerine sahip olması zorunludur.” 

Söz konusu düzenleme daha önce şöyleydi; “Dağıtıcı lisansı başvuru sahiplerinin teknik düzenlemelere uygun depolama, dolum tesisi ve LPG tüplerine sahip olması zorunludur. Faaliyetlerin icrasında fiziki varlıkların temini açısından taahhüt üzerinden işlem yapılamaz”.

Bu düzenlemelere paralel olarak Yönetmeliğin “LPG Dağıtıcı Lisansı sahiplerinin yükümlülükleri” başlıklı 20. maddesinin birinci fıkrasındaki (a) bendi de değiştirildi ve daha önce “depolama, dolum tesisi ve LPG tüplerine sahip olma” mecburiyeti öngörülüyor iken; teknik düzenlemelere uygun depolama ve/veya dolum tesisine sahip olmak” ifadesi getirildi. 

20 maddenin ikinci fıkrasının (g) bendi de yürürlükten kaldırıldı. Bu bentte, otogaz faaliyetine başlayabilmek için öncelikle Yönetmelikle belirlenen kriterleri sağlayarak tüplü LPG faaliyetini başlatmak ve en az bir dolum ve depolama tesisini işletmeye alma yükümlülüğü getiriliyordu. Artık böyle bir mecburiyet olmayacak. 

Yönetmelikte, “LPG Taşıma Lisansı kapsamında yürütülebilecek faaliyetler” başlıklı 21. maddenin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklikle de karayolu ile LPG taşıma faaliyeti yapanlarla ilgili; güncellenmiş olan Karayolu Taşıma Yönetmeliği (KTY) kapsamında yürütüp,  yine KTY kapsamında yetki belgesi alanlar, EPDK açısından lisansa tabi olmayacaklar. 

Önceki ve Sonraki Haberler