1. HABERLER

  2. PETROL

  3. LPG lisans başvruları elektronik ortama uyumlaştırılıyor

LPG lisans başvruları elektronik ortama uyumlaştırılıyor

LPG şirketlerinin, lisans başvurusu, lisans tadili ve süre uzatım başvurularıyla ilgili süreçleri elektronik ortama uyumlaştırmak üzere bir dizi değişiklik gerçekleştirildi. 

LPG lisans başvruları elektronik ortama uyumlaştırılıyor

Enerji Günlüğü – LPG şirketlerinin, lisans başvurusu, lisans tadili ve süre uzatım başvurularıyla ilgili süreçleri elektronik ortama uyumlaştırmak üzere bir dizi değişiklik gerçekleştirildi. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), “Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasasında Lisans Başvurusuna İlişkin Kurul Kararı” ve “Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasasında Lisans Tadili, Süre Uzatımı ve Sona Erdirme Başvurularında Aranacak Bilgi ve Belgelere İlişkin Kurul Kararı”nda bazı değişiklikler yaptı. 

EPDK, Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasasında Lisans Başvurusuna İlişkin Kurul Kararı’nın 3 maddesinin (ş) bendinde tanımlanan “LPG Tüplerini Takip Sistemine İlişkin Beyan” kavramını değiştirdi. 

TİCARİ LPG FAALİYETİ DAĞITICILIKLA SINIRLI DEĞİL
Bu değişiklik, daha önce sadece LPG dağıtıcısı şirketler için tanımlanan “LPG Tüplerini Takip Sistemine İlişkin Beyan” kavramının dağıtıcılarla sınırlı olmayacağını bildiriyor ve “Tüplü LPG faaliyeti yapmak isteyen şirketler” ifadesiyle tanımı genişletiyor. Söz konusu bendin yeni hali aşağıdaki gibi düzenlendi. 

“ş) LPG Tüplerini Takip Sistemine İlişkin Beyan: Tüplü LPG faaliyeti yapmak isteyen şirketlerin, LPG dağıtıcı lisans başvurularında, başvuru sahibinin LPG tüplerinin dolum aşamasından son kullanıcıya kadar izlenmesini sağlayacak takip sistemini ilgili mevzuata uygun olarak kurup uygulayacaklarına dair yazılı beyanını, ifade eder”.

Buna paralel olarak başvuru dilekçesi eklerinin içeriğini düzenleyen 5. maddenin ilk fıkrasının Tesis Bilgi Dosyası’nı tarif eden (a) bendi de “LPG faaliyeti yapmak isteyen şirketler” ifadesi eklenmek suretiyle değiştirildi.  

İLAVE LİSANS BAŞVURUSUNDA ADLİ SİCİL İBRAZI GEREKMEYECEK
Değişiklik metninde dağıtıcı lisansı sahipleri için getirilen ve diğer lisans türleri için başvurduklarında, daha önce ibraz ettikleri belgeleri tekrar ibraz etmemeleri için zorunlu kılınan, adli sicil belgesi ibraz etme mecburiyeti de kaldırıldı. 

LİSANS TADİLİ VE SÜRE UZATIM BAŞVURULARI ELEKTRONİK ORTAMDA
Kurul, Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasasında Lisans Tadili, Süre Uzatımı ve Sona Erdirme Başvurularında Aranacak Bilgi ve Belgelere İlişkin Kurul Kararı’nın Üçüncü Kısmının, “Lisans Süre Uzatımı ve Sona Erdirme Başvurularında Aranacak Bilgi ve Belgeler” başlıklı 11. maddesinin 2 ve 3’üncü bentlerini yürürlükten kaldırdı; 1, 4 ve 5’inci bentlerde ise başvuruların elektronik ortamda yapılacağını bildiren değişikler getirdi. 

BEYANDA UYUMSUZLUK VARSA SUNULAN BELGE ESAS OLACAK
Değişikliklerin, elektronik ortama taşınan başvuru süreçlerini hızlandırması ve sadeleştirmesi bekleniyor. Değişiklik getirilen bentler aşağıdaki gibi ifade edildi.  

(1) Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) piyasasındaki lisans süre uzatım başvuruları, elektronik ortamda yapılır. Süre uzatımı başvurusu esnasında Kurum sistemine girilen belgeler ile lisans süre uzatım başvurusu kapsamında sunulan bir belge arasında uyumsuzluk olması halinde, sunulan belge esas alınır.

(4) LPG Otogaz Bayilik lisansı süre uzatımı başvurusu ekinde, süre uzatım bedelinin yatırıldığına dair belge dışında belge sunulması gerekmez. LPG Otogaz Bayilik lisansı dışındaki lisanslar için yapılan süre uzatım başvurularının ekinde, Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasasında Lisans Başvurusuna İlişkin Kurul Kararı’na göre bu lisansların alınması için gerekli tüm bilgi ve belgeler de yer alır. Lisans süre uzatım başvurusu kapsamında sunulan bilgiler ile Lisansa kayıtlı ve lisans sahibine ilişkin güncel bilgilerin lisans süre uzatımı işleminden önceki dönemde değişmiş olması durumunda lisans sahiplerinin ilgili mevzuatta yer alan tadil işlemleri ve bildirim zorunluluklarına ilişkin yükümlülükleri ayrıca devam eder. 

(5) Bu kararda aksi belirtilmedikçe, gerekli belgelerin aslı veya son altı ay içerisinde noterce veya belgeyi düzenleyen makamlarca onaylanmış suretleri, başvuru esnasında elektronik ortamdan sunulur. Aksi talep edilmedikçe, LPG Otogaz bayilerinin elektronik ortamdaki lisans süre uzatım işlemleri sözleşme yaptıkları LPG Dağıtıcıları aracılığıyla yapılır.

Önceki ve Sonraki Haberler