1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. MMO: Elektrik ve doğalgazda yeni zamlar gündemde

MMO: Elektrik ve doğalgazda yeni zamlar gündemde

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yeni zamların gündemde olduğunu açıkladı.

MMO: Elektrik ve doğalgazda yeni zamlar gündemde

Enerji Günlüğü - TMMOB Makina Mühendisleri Odası, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yeni zamların gündemde olduğunu açıkladı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “2019 Temmuz Ayı İtibarı ile Elektrik ve Doğalgaz Fiyatları, Tarife Uygulamaları, Maliyetleri Artıran Etkenler ve Yapılması Gerekenler Üzerine Oda Raporu" açıklandı. MMO Başkanı Yunus Yener konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, “Siyasal iktidarın izlediği toplum çıkarlarını değil özel şirketleri kollayan politikalar nedeniyle elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yeni zamlar gündemdedir” dedi.

ENERJİ YOKSULLUĞU VE YOKSUNLUĞU CİDDİ BİR SORUN

Yapılan açıklamada elektrik ve doğalgaza gelen son zamlara değinilerek, enerji yoksulluğu ve yoksunluğunun ciddi bir sorun olduğu kaydedilerek çözüm yolları şu şekilde sıralandı:

    Elektrik yardımının kapsamının genişletilmesi,

    Kömür yardımı yerine doğal gaz desteğinin sağlanması,

    Yerel yönetimlerin düşük gelir gruplarına ücretsiz su desteği vermesi,

    Kamusal kaynaklardan sağlanan bu desteklerin kötüye kullanımını önlemek uygulamanın toplum çıkarları gözetilerek denetlenmesi, 

    Sektörde toplumsal yararı gözeten, bütünleşik politikaların ve uygulamaların yaşama geçmesi, enerji yatırımlarının; tüketiciye, çevreye ve ekonomiye gereksiz yükler getirmeyecek şekilde, toplum çıkarlarını gözeten kamusal bir planlama dâhilinde yapılması

    Temel bir ihtiyaç olan doğalgazın fiyatları üzerindeki KDV yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmeli, ÖTV kaldırılmalı. 

    Karasal alanların yanı sıra denizlerdeki aramalara mutlaka hız verilmeli. Akdeniz’i kendi çıkarları doğrultusunda parsellemeye yönelen ülkelerin girişimlerine kararlı bir şekilde karşı çıkılmalı, Türkiye; Lübnan, Suriye, Libya, Mısır vb. ülkelerle işbirliği içinde, Akdeniz’de münhasır ekonomik bölgesini ve kıta sahanlığını ilan etmeli, egemenlik haklarını titizlikle savunmalıdır. Kendi egemenlik alanları içinde petrol ve gaz bulunma olasılığının olduğu bölgelerde sismik çalışmalar yoğunlaştırılmalı, sismik çalışmaların sonuçlarına göre deniz sondajlarına yönelinmelidir. Mevcut gaz alım anlaşmaları kapsamlı ve ayrıntılı bir şekilde incelenmeli, ülke aleyhine hükümlerin iptali yeniden görüşme konusu yapılmalı.

Önceki ve Sonraki Haberler