1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. MMO: Zamların sonu gelmiyor!

MMO: Zamların sonu gelmiyor!

MMO, zamların sonu gelmediğini ve son doğalgaz zammı ardından enerji yoksulluğu ve yoksunluğunun daha da arttığını belirterek bir dizi öneri sundu.

MMO: Zamların sonu gelmiyor!

Enerji Günlüğü - MMO, zamların sonu gelmediğini ve son doğalgaz zammı ardından enerji yoksulluğu ve yoksunluğunun daha da arttığını belirterek bir dizi öneri sundu.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkan Yunus Yener imzası ile son yapılan doğalgaz zammına ilişkin bir açıklama yaptı. Oda açıklamasında, uzun süredir enerji yoksulları ve yoksunlarına, çağdaş yaşam koşullarını sağlayacak miktarda ücretsiz elektrik ve doğal gazın kamu tarafından temin edilmesini savunageldiğini hatırlatarak, enerji yoksulluğu ve yoksunluğunun ciddi bir sorun olduğunu belirtti. 

Açıklamada, “Ankara’da Başkent Gaz’ın Ağustos 2019’da konutlar için doğal gaz satış fiyatı KDV dâhil 1.6528 TL/m³’tür. Bireysel ısınmada konut başı doğal gaz tüketimi Ankara için yıllık 1500 m³, aylık ortalama 125 m³’tür. Bu durumda, bir ailenin Ağustos 2019’da ödeyeceği doğal gaz bedeli 206,60 TL’dir. Aylık su tüketimini 10 m³, yine Ankara ASKİ konut fiyatı olan 9.48 TL/m³ veri alındığında aylık su faturası 94,80 TL olmaktadır. Aylık elektrik, doğal gaz ve su fatura bedelleri toplamı ise, Temmuz 2019’a göre yüzde 5,47’lik bir artışla 443,57 TL’ye yükselmektedir ve bu tutar asgari ücretin beşte birinden fazladır (yüzde 21,96)” denildi. 

Bu sorunu çözme yönünde MMO şu önerileri sundu: 

    ●Elektrik yardımının kapsamının genişletilmesi, 

    ●Kömür yardımı yerine doğal gaz desteğinin sağlanması, 

    ●Yerel yönetimlerin düşük gelir gruplarına ücretsiz su desteği vermesi, 

    ●Temel bir ihtiyaç olan doğal gazın fiyatları üzerindeki KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesi, ÖTV’nin kaldırılması, 

    ●Kamusal kaynaklardan sağlanan bu desteklerin kötüye kullanımını önlemek için uygulamanın toplum çıkarları gözetilerek denetlenmesi gerekmektedir. 

Son yapılan zam ile Elektrik üretimi için kullanılan doğal gaz fiyatı sabit kalırken, doğal gaz fiyatları konutlar ve yıllık tüketimi 300.000 m³’ün altındaki sanayi için yüzde 14,97 oranında, yıllık tüketimi 300.000 m³’ü aşan sanayi, OSB’ler ve CNG müşterileri için yüzde 13,73 oranında artırıldı. BOTAŞ’ın Ağustos 2019 itibarıyla doğal gaz satış fiyatları, 2017 sonuna göre konutlarda ve küçük sanayi kuruluşlarında yüzde 29,5; büyük sanayi kuruluşlarında yüzde 118,3; elektrik üretimi için yakıt olarak doğal gaz kullanan santrallerde yüzde 116,1 oranında arttı. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler