1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Mobil santraller ile doğalgaz santrallerine kapasite ayrıcalıkları

Mobil santraller ile doğalgaz santrallerine kapasite ayrıcalıkları

EPDK, EÜAŞ’a ait mobil santraller ile doğalgaz yakıtlı santrallere kapasite mekanizmasında bazı ayrıcalıklar getiren bazı düzenlemeler yaptı. 

Mobil santraller ile doğalgaz santrallerine kapasite ayrıcalıkları

Enerji Günlüğü - EPDK, EÜAŞ’a ait mobil santraller ile doğalgaz yakıtlı santrallere kapasite mekanizmasında bazı ayrıcalıklar getiren bazı düzenlemeler yaptı. 

Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklik, EÜAŞ’ın mobil santralleri ile doğalgaz yakıtlı santrallere kapasite mekanizmasında bazı ayrıcalıklar getiriliyor. 

Değişiklik kapsamında Yönetmelik’te yer alan tanımlardan Organize Toptan Elektrik Piyasaları (OTEP) kavramı tanımlanırken; gün öncesi piyasası ve gün içi piyasası ile birlikte “ileri tarihli fiziksel teslimat gerektiren diğer elektrik piyasaları” da tanımlamada yer aldı. 

EÜAŞ MOBİL SANTRALLERİ KAPASİTE MEKANİZMASINDA
Yönetmelik’in “Kapasite mekanizmasına katılım şartları” başlıklı 6. maddesine ilave edilen 5’inci fıkra ile EÜAŞ’a ait mobil treyler santrallerin Yönetmelik’in ikinci fıkrasında getirilen kısıtlamalardan bağımsız olarak kapasite mekanizmasına katılabilecekleri hükmü getirildi.

Yönetmelik’te “Kapasite ödemelerine esas hesaplamalar” başlığıyla yer alan 8. maddeye eklenen 5’inci fıkra ile EÜAŞ’a ait mobil treyler santraller ile doğal gaz yakıtlı santrallerin kurulu güçlerinin, bu santrallerin sistem işletmecisi tarafından verilecek yük alma talimatları kapsamında devreye girememesi halinde, ilgili ay için 0 (sıfır) kabul edileceğine hükmedildi.  

KAPASİTE KULLANIM ORANI KOŞULU ARANMAYACAK
Kapasite ödemelerinin gerçekleştirilmesi ile ilgili; son dört çeyrekte ağırlıklı ortalama kapasite kullanım oranı yerli kaynaklara dayalı olanlarda %10’un, diğerlerinde %15’in altında olan santrallere ilgili dönem için herhangi bir kapasite ödemesi yapılmayacağını bildiren 9. maddenin 4’üncü fıkrasına eklenen bir cümle ile de EÜAŞ’a ait mobil treyler santraller ile doğal gaz yakıtlı santraller için kapasite kullanım oranı koşulunun aranmayacağı belirtildi.

2020 İÇİN 15 ARALIK’A KADAR BAŞVURU YAPILABİLECEK
Yönetmelik’e, “2020 yılına ilişkin uygulamalar” başlıklı bir de geçici madde eklendi. Geçici 3. madde ile EÜAŞ’a ait mobil treyler santraller ile doğalgaz yakıtlı santrallere ilişkin olarak 2020 yılı için kapasite mekanizmasından yararlanmak amacıyla 15 Aralık 2019 tarihine kadar başvuru yapılabileceği bildirildi. 

Önceki ve Sonraki Haberler