1. YAZARLAR

  2. Selçuk OKTAY

  3. Nasıl oluyor da oluyor!
Selçuk OKTAY

Selçuk OKTAY

Yazarın Tüm Yazıları >

Nasıl oluyor da oluyor!

IŞİD`in Türkiye üzerinden petrol kaçakçılığı haberlerinin ardı arkası kesilmiyor.

Geçen günlerde Twitter`dan "haberleri alırken" Mike Giglio isimli muhabirin IŞİD`in Türkiye üzerinden yaptığı petrol kaçakçılığı ile ilgili hazırladığı haberine denk geldim.

Haberi paylaşan kişi Türk medyasına sitemle neden böyle haberlerin bizde hazırlanmadığını sorguluyordu. Gerçi bizde bırakın böyle bir haber yapmayı, haber yayınlandıktan sonra bir bölümünün çevirisi bile çıkmadı. Mike Giglio adını "IŞİD petrol ticareti" sözcükleri ile Google`yınca çıkan sonuçlar arasında bu detaylı hikayeye yer veren ana akım medya organı olmadığını rahatlıkla görebilirsiniz.

Malum, bu konuyla ilgili uluslararası medyada daha önce pek çok haber çıktı. Bu haberlerin bazıları "algı yönetimi" kategorisi altında değerlendirildi.

Ama Giglio`nun bizzat işin içinde olan birinci derece tanıklıklar, fotoğraflar ve videolarla sunduğu detaylı haberini görmezden gelmek pek mümkün değil. (Haberin orijinalini okumak için: http://www.buzzfeed.com/mikegiglio/this-is-how-isis-smuggles-oil )

Bu haberin tamamını bu yazının sınırları içerisinde vermek zor. Çok kısıtlı bir özet geçmemiz gerekirse şunları yazabiliriz: IŞİD, Suriye’nin kuzeyinden edindiği petrolü Türkiye’ye satarak günde 1 milyon dolar kazanıyor. Giglio, Ömer adlı kaçakçıyla konuşarak haberinde bu ticaretin nasıl işlediğini göstermiş. Kaçak benzinler, Suriye’de Beşaslan sınırının karşı tarafına getiriliyor ve buradan da yeraltından ilkel bir boru hattıyla Beşaslan’a aktarılıyor. Türkiye’ye geçirilen petrol, petrol istasyonlarına ya da kaçak satış noktalarına satılıyor. Haberde Türkiye tarafındaki sınır güvenliğinin kaçakçıları görmezden geldiği de ifade ediliyor.

Türkiye daha önce bu konudaki iddiaları reddetmişti. Medyanın önemli kısmında çıkan haberler de Türkiye`nin bu konuda bir kabahatinin olmadığı yönündeydi. Kimisi IŞİD`in petrolü Esad`a ya da İran ve Dubai`ye sattığını, kimisi Irak Kürdistan`ı üzerinden ticaretin işlediğini yazıyordu.

Fakat Giglio`nun haberi bu haberlerin karşısında yer alan iddialar sunuyor. Bu iddiaları okuyunca insan ister istemez, "Bu kadar gürültüden sonra bu konuda nasıl oluyor da böyle haberler çıkabiliyor?" sorusunu soruyor.



Önceki ve Sonraki Yazılar