1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Nükleer madde ihracatı NDK'nın iznine tabi olacak

Nükleer madde ihracatı NDK'nın iznine tabi olacak

NDK, nükleer maddelerin ihracatında uygulanacak usul ve esasları belirledi. Nükleer maddelerin ihracatında NDK'dan izin alınacak.

Nükleer madde ihracatı NDK'nın iznine tabi olacak

Enerji Günlüğü - NDK, nükleer maddelerin ihracatında uygulanacak usul ve esasları belirledi. 

Nükleer İhracat Kontrolü Yönetmeliği, Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafından yayımlanarak yürürlük kazandı. 

Yönetmelik, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi amacıyla, nükleer alanda kullanılmak üzere özel olarak tasarımlanmış veya hazırlanmış madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve ilgili teknoloji ile nükleer çift kullanımlı madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve ilgili teknolojinin ihracatına izin verilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi amaçlıyor. 

Yönetmeliğe göre Nükleer Transfer Uyarı Listesi ile Nükleer Çift Kullanım Listesinde yer alan eşyanın ihracatı için NDK’dan izin alınması gerekecek. İzin sürecinde söz konusu eşya; diğer ilgili bakanlık, kurum veya kuruluşların teknik incelemesinden geçmek zorunda olacak. 

NDK ayrıca, nükleer eşyanın ihracatına izin verirken Milli Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’ndan da yazılı görüş alacak. 

Nükleer eşya ihracat izni, alındığı tarihten itibaren 6 ay için geçerli olacak. İhracatçı, ihracatın gerçekleşmesinin ardından bir ay içinde gümrük beyannamesi ve teslimatın ithalatçı tarafından alındığına dair belgeyi NDK’ya ibraz etmek zorunda olacak. 

İhracatçı, ihracat gerçekleşmezse, yine bir aylık süre içinde durumu NDK’ya bildirmekle yükümlü olacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler