1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Okumuş: Akaryakıtta vergi kaçağı yakıt kaçağının önüne geçti

Okumuş: Akaryakıtta vergi kaçağı yakıt kaçağının önüne geçti

PUİS Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıttaki vergi kaçakçılığının, yakıt kaçakçılığının önüne geçtiğini belirterek, bunları önlemek amacıyla çok yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirtti.

Okumuş: Akaryakıtta vergi kaçağı yakıt kaçağının önüne geçti

Enerji Günlüğü - Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PUİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıttaki vergi kaçakçılığının, yakıt kaçakçılığının önüne geçtiğini belirterek, bunların önlenmesi için çok yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirtti. 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 14. Grup (Akaryakıt ve gaz ürünleri) Meslek Komitesi öncülüğünde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) sektörü yakından ilgilendiren, yeni mevzuat düzenlemelerinin ele alındığı bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş toplantıda yaptığı konuşmada akaryakıt ürünleri üzerinden yapılan vergi kaçakçılığına dikkat çekerek Türkiye’de akaryakıt sektöründeki vergi kaçakçılığının, akaryakıt kaçakçılığının önüne geçtiğini kaydetti.

Vergi kaçakçılığının önlenmesi için uçtan uça takip sisteminin bir an önce hayata geçirilmesini talep ettiklerini anlatan Okumuş, şöyle konuştu.

''Akaryakıttaki vergi kaçakçılığının önlenmesi için çok yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Konuyla ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı ve EPDK ile sürekli görüşüyoruz. EPDK ve Gelir İdaresi Başkanlığı vergi kaçakçılığının önlenmesi için çok önemli mevzuat düzenlemeleri yaptılar. Önümüzdeki süreçte yapmaya devam edecekler. Bunun için Gelir İdaresi Başkanlığı ve EPDK’ya şükranlarımızı sunuyorum.''

TOBB Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi Üyesi ve PÜİS Yüksek Konsey Üyesi Ali Yılmaz da, 10 yıl önce Antalya petrolcüleri olarak bir meşale yaktıklarını ancak ilerleyen dönemlerde kar paylaşımı konusunda dağıtıcıların bayilere haksızlık yaptığını öne sürdü.

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş sayesinde bu haksızlığın giderildiğini ve EPDK tarafından alınan bir kararla kar payının en az yüzde 55’inin bayilere verilmesinin kural haline getirildiğini anlatan Yılmaz, ''. Ayrıca yine aynı EPDK kararıyla otomasyon gibi bazı giderlerin dağıtıcılar tarafından artık bayilere yansıtılamayacak'' dedi.

ATSO Başkanı Davut Çetin de, ATSO yönetim kurulu olarak, tüm sektörlerin Batı Akdeniz’deki tüm sektör mensupları ile biraya gelmelerini ve sorunlarına ortak akılla çözüm aramalarını istediklerini söyledi. Çetin, ''Bu toplantı ile ortaya konan birlikte hareket etme arzusunu bölgesel projelerle, stratejik adımlarla zenginleştirilmemiz gerekir'' dedi.

Sektörlerin sorunlarına ortak akılla çözüm araması gerektiğini ifade eden Çetin, şöyle devam etti.

''ATSO yönetim kurulu olarak, tüm sektörlerin Batı Akdeniz’deki tüm sektör mensupları ile biraya gelmelerini ve sorunlarına ortak akılla çözüm aramalarını istiyoruz. Komitelerimiz, bölgesel olarak hayata geçirebilecekleri projeleri masaya yatırsınlar istiyoruz. Çünkü başta ulaşım ve lojistik olmak üzere sorunlarımızı geleceği de planlayarak daha üst ölçekli ele almak zorundayız.''

Tüm sektörler gibi akaryakıt ve enerji sektörünün de bir değişim ve dönüşüm sürecinde olduğuna dikkat çeken Başkan Davut Çetin, şöyle konuştu.

''Alternatif enerji kaynakları hayatımızda daha yoğun şekilde yer alıyor. Tüm sektörlerde teknoloji kullanımı ve yoğunluğu artıyor. Bütün sektörler dijitalleşiyor.Sektörlerin sundukları hizmet yapısı ve çalışandan beklentileri değişiyor. Müşteriler artık kişiye özel hizmet beklentisindeler. Bugün her bir perakendeci müşteriyi cep telefonundan yakalamak zorunda. Artık insanların alım tercihlerini internetteki işletme puanı belirliyor. Tüm sektörler dijitalleşiyor ve geride kalana hayatta kalma şansı tanımıyor. İşletmelerimizin devamlılığı için bu başlıkları da biran önce sektör özelinde ele almamız gerekiyor.''

Toplantıda, EPDK’nın kar payı bölüşümü, finansal promosyonlar ve ihtar mekanizmasına ilişkin kurul kararları, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar, e-irsaliye, e-fatura, taşıt uygunluk belgesi ve tehlikeli madde faaliyet belgesi gibi konuların ele alındığı toplantıda ayrıca sektörü yakından ilgilendiren yeni mevzuat düzenlemeleri de ele alındı.

Önceki ve Sonraki Haberler