1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Özyeğin`den jeotermal enerjili hastane

Özyeğin`den jeotermal enerjili hastane

Enerji Günlüğü - Özyeğin Üniversitesi BRICKER proje uygulamasını Ege bölgesinde jeotermal enerjiyi kullanabilecek bir kamu hastanesi üzerinde gerçekleştirecek.Onur...

Özyeğin`den jeotermal enerjili hastane

Enerji Günlüğü - Özyeğin Üniversitesi BRICKER proje uygulamasını Ege bölgesinde jeotermal enerjiyi kullanabilecek bir kamu hastanesi üzerinde gerçekleştirecek.Onur Enerji ile birlikte projenin mühendislik tasarımları yapılacak.

Kamu binalarında enerji tüketimini %50 oranında azaltmayı hedefleyen AB destekli BRICKER projesinin Türkiye kısmını idare eden Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (ÖzÜ EÇEM) yeni bir FP7 projesi başlattı. Projenin bütçesi 1.8 milyon euro ve ilk uygulama alanı Ege bölgesi.

AB BRİCKER PROJESİNİN TÜRKİYE AYAĞI

Dört yıl sürecek olan kamu binalarında enerji tüketimini %50 oranında azaltmayı hedefiyleyen BRICKER projesi, 10-11 Ekim tarihlerinde Madrid’deki Acciona ofislerinde resmen başlatıldı. Yaklaşık 13 milyon €’luk bir bütçeye sahip projenin koordinatörü İspanyol Acciona şirketi, proje ortaklarıyla birlikte, konut olmayan mevcut kamu binalarının tadilatı için ölçeklendirilebilir, yinelenebilir ve maliyet etkin bir metodoloji geliştirecek. Projenin Türkiye kısmı Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (ÖzÜ EÇEM) tarafından idare ediliyor.

AVRUPA’DAKİ KAMU BİNALARININ TADİLATI TEŞVİK EDİLECEK

Proje Türkiye ve 6 Avrupa ülkesindeki proje ortaklarının engin deneyimlerinden de yararlanacak. Ortaklar arasında Özyegin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (ÖzÜ EÇEM) ile birlikte teknoloji KOBİ’leri, araştırma kuruluşları, inşaat şirketleri, kamu kurumları ve bir de medya ajansı bulunuyor. Proje, yüksek enerji verimliliği sağlayan ve maliyet etkin güçlendirme çözümleri geliştirmeyi ve sunmayı amaçlıyor. Projenin en önemli çıktısı, üretilecek çözümlerin yinelenebilirliği olacak ve böylece mimarların, tasarımcıların, girişimcilerin ve nihai kullanıcıların bu çözümleri kolayca benimsemesi sağlanarak, Avrupa’daki kamu binalarının daha az enerji sarfiyatı yapacak şekilde tadilattan geçirilmesi teşvik edilecek.

BRİCKER AYNI ZAMANDA DAĞITIM VE KULLANIM STRATEJİSİ BENİMSİYOR

Teknik gelişim ve gösterimin yanı sıra, BRICKER, aynı zamanda iddialı bir dağıtım ve kullanım stratejisi benimseyerek mümkün olduğunca geniş bir etki yaratmayı hedefliyor. Yerel paydaşlara yönelik çalıştaylar, eğitim seminerleri/webinarlar, projenin sonunda yayınlanacak olan “en iyi uygulamalar” kitabı ile diğer projeler ile birleşme de bu stratejinin önemli birer parçasını oluşturuyor.

TÜRKİYE, BELÇİKA VE İSPANYA SEÇİLEN BÖLGELER

BRICKER, yenilikçi bina güçlendirme çözümleri geliştirerek bunların seçilen üç gerçek ortamda gösterilmesini sağlayacak. Geliştirilen çözümler için seçilen yerler, Belçika, İspanya ve Türkiye’de yer alıyor. Seçilen her bir bölgenin farklı özellikleri ve kullanım alanları bulunuyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler